СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
ЦАРСКИ РУСКИ БАЛЕТ
Уметнички раководител: Гедиминас Таранда
Почесен претседател: Маја Плисецкаја
КАРМЕН
Музика: Бизе - Шчедрин
Кореографија: А. Алонсо
БОЛЕРО
Музика: М. Равел
Кореографија: Н. Андросов
Со учество на МОБ, Македонија


“Рускиот царски балет” е формиран во април 1994 година од Гедиминас Таранда, солист на Бољшој театрот, и Николај Анокин, солист на Групата зафолклорни танци Игор Мојсеев, а на иницијатива на славната руска балерина Маја Плисецкаја која е и почесен претседател на балетот.
Во оваа балетска група членуваат 40 уметници од најдобрите балетски школиво Русија (Москва, Санкт Петерсбург, Перм).
“Рускиот царски балет” е член на Европскиот културен центар во Москвапод покровителство на Европскиот парламент. Гедиминас Таранда е еден одосновачите на Европскиот културен центар.
Балетот гостувал во многу земји: Јапонија, Шпанија, Австрија, Португалија,Бразил, Уругвај, Германија,Финска, Италија, Швајцарија, Луксембург, Литванија,Израел.
На репертоарот на овој балет се наоѓаат следните претстави: “Оревокршачката”,“Лебедово Езеро”, “Заспаната убавица”, “Жизел”, “Дон Кихот”, “Шопениана”,“Кармен”, “Петрушка”, “Танго Новела”, и следните претстави со учество на Маја Плисецкаја “Ацедора”, “Болеро”, “Вагнер”, “Срна”.

12.07.2006

13

21:00

ТЕАТАР “БЕЛИ”, С. ПЕТЕРСБУРГ, РУСИЈА
“ЗЛОСТОРСТВО И КАЗНА” - (по мотиви на Ф. М. Достоевски)
Режија: К. Раим
13.07.2006

14

21:00

ПИЈАНО ДУО
РЕНАТА И ИГОР АРДАШЕВ,
ЧЕШКА
(Дворжак, Зухар, Сметана)


Игор Ардашев, несомнено им припаѓа на најзначајните претставници на сегашната генерација европски пијанисти.
Роден е во Брно во 1967 година. Дипломирал на Конзерваторумот во Брно и на Јаначек, академијата за музика. Од неговата младост добива бројни награди (на натпреварот Сметана, натпреварот Кончертино во Прага, Чајковски натпреварот во Москва, натпреварот Марија Калас во Атина, натпреварот на кралицата Елизабета во Брисел и др.) Одржал многу успешни рецитали и концерти во Европа, Америка и Јапонија. Направил и извонредни снимки, соло проекти (Чајковски, Лист, Бетовен, Дворжак...) како и пијано дуо верзии (Словенските танци на Дворжак со Рената Ардашевова).
Рената Ардашевова, сопруга и уметнички партнер на Игор Ардашев, дипломирала на Острава конзерваториумот и Јаначек академијата за музика, и посетувала бројни меѓународни курсеви. Благодарение на оригиналниот талент, уште како студент победува на шест натпревари во родната земја (меѓу кои и на меѓународниот натпревар Шопен) и ја освојува наградата на Гордон трустот на меѓународниот натпревар во Глазгов.

14.07.2006

12

21:00

КОНЦЕРТ НА
БРАЈАН ФЕРИ И РОКСИ МЈУЗИК

14.07.2006

13

21:00

ТЕАТАР ЗА МУЗИКА И ПОЕЗИЈА,
ЕЛЕНА КАМБУРОВА,
МОСКВА, РУСИЈА
“АБСЕНТ”, концерт - халуцинација
Режија, сценски простор и пластика: Иван Поповски
Музичка композиција: Олег Синкин

“АБСЕНТ”, концерт - халуцинација
Оркестар и вокален ансамбл, исполнуваат музика од:
Дебиси, Равел, Форе, Алегри, Пицигони....
...Фантастична игра на музиката, поезијата и светлото...


15.07.2006

14

20:00

ТЕАТАР ЗА МУЗИКА И ПОЕЗИЈА,
ЕЛЕНА КАМБУРОВА, МОСКВА, РУСИЈА
“СРЕЌНИ ПАТИШТА”
(поема - рапсодија по мотиви на поемата “Цигани” од А. Пушкин)
Режија: Зоја Бузалковска

Оркестар и вокален ансамбл; пеат и свират традиционална ромска музика од Русија, Унгарија, Словачка, Романија, Србија, Украина, Молдавија, Германија, како и Циганка на Равел и композиции на Олег Синкин.
Македонските режисери продолжуваат да му ја откриваат на рускиот гледач руската поезија... За 10 години сеуште не успеаа да стивнат восхитувањата од “Авантура” на Иван Поповски...
И еве, Зоја Бузалковска и го донесе на публиката Пушкин, таков како што не сме го знаеле, не сме го слушале...


16.07.2006

20

20:00

ИРИНА ЕВДОКИМОВА,
актер при Театарот за музика и поезија Е. Камбурова, Москва, Русија
МОНОДРАМА: “НИКОЈ” од Нина Берберова
Режија: Владимир Михелсон


16.07.2006

20

22:00

В. А. МОЦАРТ - 250 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО
РЕКВИЕМ
Македонска филхармонија и хор на МОБ, Македонија
Солисти:
Славица Петровска - Галиќ, сопран, Македонија
Ива Мрвош, мецосопран, Србија
Армалдо Клогиери, тенор, Албанија
Игор Дурловски, бас, Македонија
Диригент: Даринка Матиќ - Маровиќ, Србија


17.07.2006

12

21:00

ФРАНЧЕСКО НИКОЛОЗИ, ПИЈАНО, ИТАЛИЈА
(Скарлати, Чимароса, Моцарт, Лист)

Франческо Николози
Тој е еден од најистакнатите пијанисти на италијанската традиција.
Настапувал со престижни оркестри во некои од најпознатите концертни сали во светот.
Авторитетниот критичар и музиколог Паоло Изота (од “Кориере дела Сера”) го напишал следното за него: ...слушајќи го како свири е доволно да не потсети дека никој како него не може така да ги извлече легато квалитетите на еден инструмент со типки... тој стекнува репутација на еден од нашите најголеми живи пијанисти...


18.07.2006

12

21:00

МАРИЈА ЃОШЕВСКА, ПИЈАНО, МАКЕДОНИЈА
(Шопен, Шуберт, Скрјабин)

Марија Ѓошевска дипломира и магистрира на ФМУ во Скопје во класата на проф. Борис Романов.
Добитник е на многу награди меѓу кои и следниве: прва награда на национални натпревари по пијано, потоа трета награда на меѓународниот натпревар“ Николај Рубинштајн”, Париз, Франција, а била и финалист на натпреварот по пијано “Виртуоси пер мусица ди пианофорте”, Чешка, и на “Гиовани пианисти”, Италија.
Од 2004 е доцент на Факултетот за музичка уметност во Скопје (ФМУ).


19.07.2006

12

21:00

1 2 3 19