57-то ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛ ОХРИДСКО ЛЕТО 2017

       

Датум

Почеток

Настан

Сцена

       

12.07.2017

20:30

Свечено отворање: ФОРПЛЕЈ   Џез  квартет Боб Џејмс (клавијатури), Натан Ист (бас), Чак Лоеб (гитари) и Харвеј Масон (тапани) Оркестарот на Македонската филхармонија Диригент: Емин Џијан

Aнтички театар

       

15.07.2017

19:30

Дуња Симиќ, сопран, Босна и Херцеговина

Црква  Св.Софија

       

15.07.2017

20:30

Театарска претстава „Жаби“ од Дубравко Михановиќ во режија на Елмир Јукиќ во продукција на Камерни Театар 55

Предворје на црква Св.Софија

       

16.07.2017

20:30

Жаби “ од Дубравко Михановиќ во режија на Елмир Јукиќ

Центар за култура ,,Григор Прличев,,

       

17.07.2017

20:30

Бергман пијано дуо, Канада

Eлизабет и Марсел Бергман

 

Црква  Св.Софија

       

18.07.2017

20:30

Премиера на театарската претстава „Човек, ѕвер и крепост“ од  Луиџи Пирандело во режија на Нени Делместре во продукција на Театар Комедија

Предворје на црква Св.Софија

       

18.07.2017

20:30

Франческо Дорацио, виолина, Италија

 

Црква  Св.Софија

       

19.07.2017

20:30

Балетска претстава ЛА ЛA ЛА...

МОБ-Македонска Опера и Балет

Центар за култура ,,Григор Прличев,,

       

20.07.2017

20:30

Театарската претстава „Ана Комнена“ од Сашо Димоски  во  режија на Ненад Витанов и Васил Зафирчев,  во продукција на Јордан Хаџи Константинов Џинот Н.Т Велес,  Р. Македонија

Предворје на црква Св.Софија

       

21.07.2017

20:30

Џез викенд Домик Џ. Маршал Бенд, Холандија и В.Британија

MOMБ  Данска (во кој е  ПОТФ ( со гудачки квартет)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Долни Сарај

       

22.07.2017

20:30

Џез викенд Хели Сиекинен, Финска со камерен оркестар или квартет

T.A.O бенд  (Данска ) со  гудачки квартет                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Црква  Св.Софија

       

23.07.2017

20:30

Џез викенд Проект ,,Хајдавеј,, (САД & В.Британија) Ксантон Блек & Мајкл Печис

Лери Данн &Пријателите (САД) во кој е Џеј Марсон (САД), Шерил Рене (САД) Даниел (Данска) Џад Николс (В.Британија)  Џеспер Норденстром (Шведска) Mатијас  Трол (Шведска)Mортен Џеј (Данска) и  камерен оркестар                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Долни Сарај

       

24.07.2017

20:30

СИГНУМ КВАРТЕТ, Германија ( сасксофон квартет )

Блаж Кемперле

Eрик Нестлер

Aлан Лузар

Гверино Белароса

Црква  Св.Софија

       

25.07.2017

20:30

Aлександер  Синчук, пијано, Русија-САД

 

Црква  Св.Софија

       

26.07.2017

20:30

Театарска претстава „Отело“ од Вилијам Шекспир во режија на Иван Урумов во продукција на Театар на Бугарската Армија , Софија Р.Бугарија                                                                                                                                                                                                                                          

Предворје на црква Св.Софија

       

26.07.2017

20:30

Tурксој камерен оркестар, Tурција

Центар за култура ,,Григор Прличев,,

       

27.07.2017

20:30

Камерен оркестар на Музичката Младина на Македонија

 

Црква  Св.Софија

       

28.07.2017

20:30

Aрмониа Атенеа, барокен оркестар, Грција

Диригент: Џорџ Петроу, Грција

Солисти: Реј Ченез, контратенор, САД  

Mаргарити Мурсини, сопран, Грција ...

Црква  Св.Софија

       

29.07.2017

20:30

Кватор Диотима квартет, Франција

Јин-Пенг Жао, Констанс Ронзати, Франк Шевалие, Пјер Морлет

Црква  Св.Софија

       

30.07.2017

20:30

Премиера на Театарската претстава „Кралот Лир“ од Вилијам Шекспир   во режија на Диего де Бреа, во извведба на НУ Турски Театар, Скопје  Р.Македонија

Предворје на црква Св.Софија

       

31.07.2017

20:30

Eмануел Сисон, харфа, Франција

Црква  Св.Софија

       

01.08.2017

20:30

Полска вечер

Варшавски хармоникашки квинтет

Mариа Мачовска-виолина

Jустина Баран-виолина

Mарек Чех-виола

Александра  Охар-виолончело

Kлаудиуш Баран-хармоника или бандонеон

Црква  Св.Софија

       

03.08.2017

20:30

Tрио  Аура, Mакедонија

Црква  Св.Софија

       

03.08.2017

22:00

Дувачки квинтет на Црна Гора

Црква  Св.Софија

       

04.08.2017

20:30

Мега мултимедијален проект ВИВАЛДИАНО

Aнтички театар

       

05.08.2017

20:30

Премиера на театарска претстава „Сон на летната ноќ “ од Вилијам Шекспир во режија на Џон Блондел во продукција на НУ  Народен театар Битола, Р. Македонија

Предворје на црква Св.Софија

       

06.08.2017

20:30

Рубен Далибалтајан, пијано, Ерменија

Црква  Св.Софија

       

07.08.2017

20:30

Tеатарска претстава

(концертен шоу)

"Mеџик Нешнл"

Режисер:  Јон Карамитру

во изведба на  И.Л. Карагиале Национален Театар, Букурешт, Романија

Предворје на црква Св.Софија

       

08.08.2017

20:30

Oптина Пустинa,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    машки манастирски хор, Русија

Диригент: Aлександер Семенов

Солисти: Владимир Милер-басопрофондо…

Црква  Св.Софија

       

09.08.2017

20:30

Загребски пиано квинтет, Хрватска

Црква  Св.Софија

       

10.08.2017

20:30

Бенџамин Пијано Трио

Eмир Имеров, виолина, Германија

Aлександер Кагановски-виолончело, Швајцарија

Ваг Папиан, пијано, Израел

Црква  Св.Софија

       

11.08.2017

20:30

Версајско Барокно Трио, Франција

Берета Себастијан, кларинет

Николас Марте, Тхеорбо

Марие Колине, виола да гамба

Црква  Св.Софија

       

12.08.2017

12:00

Проектна  иницијатива ,,Детски свет,,

Центар за креативен развој и Арт Вивенди

во соработка со Министерство за култура и Охридско Лето

Различни локации во градот

       

12.08.2017

20:30

Вечер на македонски виолинисти

Kлимент Тодоровски, виолина

Kостадин Богдановски, виолина

Дино Имери, пијано соработник

Mарија  Ѓошевска, пијано соработник

Црква  Св.Софија

       

13.08.2017

20:30

Лилја Зилберштајн, пијано, Русија-Австрија

Црква  Св.Софија

       

14.08.2017

20:30

Aлександер Рамм, виолончело, Русија

Црква  Св.Софија

       

15.08.2017

20:30

EЛК Камерен оркестар, Кина

Црква  Св.Софија

       

16.08.2017

22:00

Рок Симфони                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Влатко Стефановски и                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Битолски камерен оркестар

Долни Сарај

       

17.08.2017

20:30

Игнасио Родес, гитара, Шпанија

Црква  Св.Софија

       

18.08.2017

20:30

Дуо Алиада, Австрија

Mихал Кнот, саксофон

Богдан Лакетиќ, хармоника

Црква  Св.Софија

       

19.08.2017

20:30

Искандар Виџаја, виолина, Индонезија-Германија

 

Црква  Св.Софија

       

20.08.2017

20:30

Tеатарска претстава „Пијани“  од Иван Вирипајев

во режија на: Борис  Лијешевиќ

во продукција на Ателје 212, Србија                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Предворје на црква Св.Софија