Настан

Aлександар Књазев – виолончело, Русија

Лауреатот на бројни интернационални натпревари, русинот Александар Књазев е еден од најдобрите виолончелисти на денешницата. Неговите настапи низ светот постојано добиваат одобрувања од публиката и критиката. Роден е во Москва каде и го започнува изучувањето на инструментот виолончело на шест-годишна возраст под менторство на Александар Федорченко. Дипломира на Конзерваториумот во Москва во 1986 година, а потоа своите студии ги продолжува на Конзерваториумот во Нижни-Новгород, таму 5 години подоцна дипломира на одделот по оргули во класата на познатата Галина Козлова. Соработувал со извонредни диригенти – Евгени Светланов, Јури Темирканов, Мстислав Ростропович, Владимир Федосејев, Јури Башмет, Максим Шостакович и Ними Јарви. На полето на камерната музика негови партнери биле познатите руски имиња – виолинистот Вадим Репин, пијанистот Николај Лугански, виолинистот Виктор Третјаков, пијанистот Борис Березовски и многу други изведувачи од целиот свет. Покрај изведувачката дејност, Књажев се занимава и со образовна дејност. Имено, тој е професор на Конзерваториумот во Москва, а редовно одржува и мајсторски-курсеви во Европа и Азија. Неговата дискографија вклучува снимки со Борис Березовски, Дмитри Мактин, Николај Лугански, Филхармонискиот оркестар на Санкт Петерсбург, изведувајќи ги притоа некои од најзначајните дела од литературата наменета за виолончело од композиторите:  Јохан Себастијан – Бах, Едвард Елгар, Сергеј Рахманинов, Фредерик Шопен и др.

 

Програма:

 

Јохан Себастијан Бах (1685-1750): Суита бр. 2  d -moll  BWV 1008

 1. Prélude
 2. Allemande
 3. Courante
 4. Sarabande
 5. Menuett
 6. Menuett
 7. Gigue

 

                                                            Суита бр. 3  D – dur, BWV 1068

 1. Ouverture
 2. Air
 3. Gavotte
 4. Gavotte
 5. Bourrée
 6. Gigue

 

                                                            Суита бр. 5 c -moll, BWV 1011

 1. Prélude
 2. Allemande
 3. Courante
 4. Sarabande
 5. Gavotte
 6. Gavotte
 7. Gigue

SHARE