Тим

Наташа Поповиќ

Директор

generalmanager@ohridskoleto.com.mk

БИОГРАФИЈА

Управен одбор

Надица Стојаноска – Претседател на управен одбор
nadica.stojanovska@telekom.mk

Субија Изеироски – Член 
 s.izeiroski@ohridskoleto.com.mk

Лилјана Ставреска – Член 
liljanastavreska@yahoo.com

Катарина Митреска – Член 
k.mitreska@ohridskoleto.com.mk

Лејла Гогова – Член 
lejlagogova@gmail.com

Селектори

Бисера Чадловска – Музички селектор
b.cadlovska@ohridskoleto.com.mk

Сања Арсовска – Драмски Селектор
s.arsovska@ohridskoleto.com.mk

Наташа Поповиќ

 

Партение Зографски 62  1000 Скопје

Република Северна Македонија

Професионално Искуство

Н.У. Охридско лето (Директор)

Охрид, Република Северна Македонија 2019 – сега

Почесен делегат во ЕФА (Европската фестивалска асоцијација) – Брисел  2019 – сега

ДМБУЦ Илија Николовски – Луј (Средно музичко училиште)

Скопје Република Северна Македонија

Професор по пијано 1997-2019

Американско меѓународно училиште на Македонија   

Октомври 1998 – јануари 2000

Скопје Република Северна Македонија

Професор по музичка историја и музичка теорија

УНИВЕРЗИТЕТ ФОН, Скопје Северна Македонија     

Септември 2007 – Јуни 2011

Професор по уметност и музичка историја

Невладина организација Линеа, за меѓународна соработка со уметноста и музиката

Генерален менаџер

Проекти заедно со Владата на регионот од Пуља, Италија

Радисон Хотел во Стар Плаза         Мај 1992 – Април 1997

Мерилвил, Индијана САД

Администратор во Извршната канцеларија

Одговорности:

Кореспонденција на хотели и ресторани;

Развивање на ВИП програмата

Управување со кетеринг услугите – поделба

Образование

Средно училиште

Хобарт, Индијана САД  Матура  1991

Валпараисо Универзитет

Валпараисо, Индијана, САД

Диплома и Магистратура отсек – пијано     Август 1997

Акредитиви

На возраст од 30 години веќе има исполнето 10 години предавање пијано на различни возрасти на учениците;

Специјална претседателска награда

за исклучителни академски достигнувања од страна на претседателот на

Соединетите Американски Држави Џорџ Х.В.Буш, Вашингтон – 1991.

Државни натпревари за пијано во

Индијана – Индијанаполис, ИН (1-во место) – 1991, 1992, 1995

Концертен рецитал на пијано со

Симфонискиот оркестар на Универзитетот Валпараисо, 1994 – 1996.

Концертен рецитал на пијано со Симфониски оркестар на Универзитетот ДеПол – 1996

Јазици

Мајчин јазик – македонски

Одлично познавање на англискиот јазик

Одлично познавање на Српско-хрватскиот јазик

Добро познавање на италијански и шпански јазик

Анита Алоска Советник – технички секретар
a.aloska@ohridskoleto.com.mk

Љупка Косаркоска Советник за административни, општи и правни работи
lj.kosarkoska@ohridskoleto.com.mk

Соња Матлијоски Соработник за административни, општи и правни работи
s.matlijoski@ohridskoleto.com.mk

Анита Маневска Помлад соработник за технички секретар
a.manevska@ohridskoleto.com.mk

Христина Стефаноска Помлад соработник за човечки ресурси
h.stefanoska@ohridskoleto.com.mk

Субија Изеироски Стручен соработник за музичко-сценска дејност
s.izerioski@ohridskoleto.com.mk

Катарина Митреска Стручен соработник за меѓународна соработка
k.mitreska@ohridskoleto.com.mk

Марија Краљевска Лекоска Стручен соработник – организатор на културен туризам
m.kraljevskalekoska@ohridskoleto.com.mk

Љубица Секулоска Друг соработник во културата – соработник за програмски активности
lj.sekuloska@ohridskoleto.com.mk

Зорица Ставрески Друг соработник во културата – соработник за програмски активности
z.stavreski@ohridskoleto.com.mk

Стевчо Ристески Советник за маркетинг
s.risteski@ohridskoleto.com.mk

Сузана Вренцовска Советник за односи со јавност
s.vrencovska@ohridskoleto.com.mk

Игор Настевски Соработник за спонзорства и донации
i.nastevski@ohridskoleto.com.mk

Владимир Зороски Соработник за продажба и веб продажба
v.zoroski@ohridskoleto.com.mk

Александра Ристоска Соработник за продажба и веб продажба
a.ristoska@ohridskoleto.com.mk

Никола Петрески Помлад соработник за информатички работи
n.petreski@ohridskoleto.com.mk

Соња Кордоска Билетопродавач
s.kordoska@ohridskoleto.com.mk

Ленче Џулеска Друг работник за одржување на објектите
l.djuleska@ohridskoleto.com.mk

Марјан Сиљаноски Возач
m.siljanoski@ohridskoleto.com.mk

Бисера Чадловска

Бисера Чадловска е родена во Скопје во 1978 година. Нижото музичко училиште „Илија Николовски – Луј“ во Скопје започнува да го посетува на 5 годишна возраст, кога почнува да изучува пијано. По завршувањето на нижото музичко училиште, се запишува во средното музичко училиште на наставно-теоретскиот оддел. Во 1996 година ги започнува студиите по оркестарско диригирање на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на професорот Фимчо Муратовски. Во 2001 година дипломира на отсекот по оркестарско диригирање со концерт со Македонската филхармонија. Пост-дипломските студии одлучува да ги продолжи во Софија, на Државната музичка академија „Панчо Владигеров“, во класата на професор Пламен Џуров. Магистрира со највисоки оценки. По завршувањето на образованието, почнува да работи како хор-мајстор во Македонската опера и балет. Како талентиран млад диригент, набргу започнува да работи и како асистент-диригент и понатаму диригент на голем дел од оперските и балетски претстави на репертоарот на МОБ. Својата прва оперска премиера „Таен брак“ од Доменико Чимароза  ја изведува за отварањето на Скопско лето во 2005 година. Како резултат на работата на оваа опера, добитник е на стипендија од CEE Eastern Musiktheater, фондација која стипендира млади оперски уметници во источна Европа. Во 2006 година, станува диригент-првенец на Македонската опера и балет. За време на нејзината 20 годишна работа како диригент, остварува голем број на премиерни изведби на оперски и балетски претстави и концерти. На сцената на Македонскиот народен театар, како диригент го поставува првиот лиценциран мјузикл изведен во Македонија, мјузиклот „Чикаго“. По огромниот успех на овој мјузикл, ангажирана е да работи и на мјузиклот „Мама миа“, исто така во продукција на Македонскиот народен театар. Настапувала со оркестарот на Македонската филхармонија, Сараевската филхармонија, оркестарот на операта во Темишвар, Романија и редовно настапува како гостин диригент во Државните опери во Пловдив и Варна, Бугарија. Од 2017 до 2020 година ја извршува функцијата уметнички раководител на Операта при Националната опера и балет. Добитник е на наградите: „Георги Божиков“, за континуирана изведба на дела од македонски композитори во 2015 година, Музичко-сценски уметник на годината во 2015 година и наградата “13-ти ноември“ од областа на уметноста во 2019 година, која ја доделува град Скопје. Репертоарот на диригентката Бисера Чадловска е разноврсен и брои огромен број на наслови и изведени концерти и оперски и балетски претстави. Дел од нив се следните:
 • Џ. Верди:

„Травијата“

„Набуко“

„Риголето“

„Моќта на судбината“

„Магбет“

„Аида“

 • Џ. Пучини

„Турандот“

„Тоска“

„Мадам Батерфлај“

„Боеми“

„Плаштот“

 • Ж. Бизе

„Кармен“

 • Џ. Росини

„Севилскиот бербер

„Пепелашка“

„Италијанка во Алжир“

 • В.А. Моцарт

„Волшебната флејта“

„Дон Џовани“

„Бастиен и Бастиена“

 • Г. Доницети

„Лучија Ди Ламермур“

„Дон Пасквале“

„Рита“

 • Р. Леонкавало

„Паљачи“

 • П. Маскањи

„Кавалерија рустикана“

 • Б. Бритн

„Свртување на штрафот“

 • Ј. Штраус

„Лилјакот“

 • Ф. Лехар

„Веселата вдовица“

 • И. Калман

„Војвотката на чардашот“

 • К.Орф

„Кармина Бурана“

 • Д. Чимароза

„Таен брак“

 • А. Землински

„Џуџето“

 • Џ. Меноти

„Старата мома и крадецот“

 • Ј. Хајдн

„Апотекарот“

 • К.В. Глук

„Орфеј и Евридика“

 • Е. Хумпердинк

„Јованче и Марика“

 • П.И. Чајковски

„Лебедово езеро“

„Оревокршачка“

„Ана Каренина“

 • А. Адам

„Жизел“

„Корсар“

 • Ч. Пуњи

„Есмералда“

 • Н. Римски Корсаков

„Шехерезада“

 • Л. Минкус

„Дон Кихот“

 • А. Глазунов

„Рајмонда“

 • М. Де Фаља

„Огнени градини“ (балет кореогрфиран на музика на „Ноќи во шпанските градини“ и “El Amor Brujo“)

Сања Арсовска

Родена во 1986 во Штип. Во 2005 година се запишува на Факулетот за драмски уметности – Скопје, отсек драмски актер во класа на професор Владимир Милчин. Уште како студентка игра во претстави на најзначајните македонски режисери и да соработува во националните театарски куќи и независната театарска сцена. Има работено претстави и проекти во Англија и Италија.  Улогите во претставите на Пројковски, Унковски, Витошевиќ, Евтимов, Славенски, Христов, ја имаат позиционирано на високо скалило на домашната театарската сцена, а соработките со театарски продукции од Италија и Англија и овозможиле да се стекне со интернационално искуство кое влијаело врз пристапот и начинот на работата како актерка. Од 2013 е дел од ансамблот на Драмски театар Скопје. Зад себе има околу четириесетина театарски, филмски и ТВ улоги. Добитничка е на наградата за најдобар млад актер на МТФ “Војдан Чернодрински“ во 2008 година. Од 2018-2021 е претседателка на Синдикат на култура на Република Македонија.

Поранешни директори

Миле Волканоски, 1971-1981

Љубен Баткоски, 1982-1996

Благој Стефановски, (ВД Директор) 1997-1998

Владо Тренески, (ВД Директор) 1999

Васил Зороски, 1999-2002

Зоран Стрезовски, 2003-2006

Тони Симоновски, 2007-2010

Васко Василески, 2011

Илија Мојсоски, (ВД Директор) 2011

Анита Алоска, (ВД Директор) 2012

Елизабета Јанкуловска, 2012-2016

Оливер Арсовски, 2016-2017

Сузана Вренцовска, (ВД Директор) 2017-2018

Претседатели на совети и управни одбори

Петар Тофовиќ, Совет 1961-1964

Лилјана Манева, Управен одбор 1964-1966

Драги Тозија, Управен одбор 1966-1969

Драган Бојаџиев, Совет 1969-1972

Живко Василевски, Совет 1973-1976

Стојан Димовски, Совет 1976-1979

Лазар Мојсов, Совет 1979-1980

Томислав Симовски, Совет 1981

Матеја Матевски, Совет 1982-1983

Георги Старделов, Совет 1984-

Бошко Стаковски, Совет 1985-1986

Томе Момировски, Совет 1987-1988

Павле Георгиевски, Совет 1989-1990

Димитрије Бужаровски, Совет 1991-1992

Петар Костовски, Совет 1993-1994

Фимчо Муратовски, Совет 1995-1996

Благој Стефановски, Совет 1997-1998

Ганка Самоилова-Цветановска, Управен одбор 1999-2000

Гордана Јосифоска-Неделковска, Управен одбор 2001-2002

Ристо Аврамовски, Управен одбор 2003-2006

Ѓорѓи Јолевски, Управен одбор 2007-2008

Зоран Џорлев, Управен одбор 2009-2010

Зоран Велјановски Летра, Управен одбор 2010- 2017

Оливија Пирузева -Јанева, Управен одбор 2017-2018

Нина Момировска, Управен одбор 2018-2022

Претседатели на музички комисии и селектори на музичка програма

Драган Бојаџиев, 1973-1977

Тома Прошев, 1978-1979

Драгослав Ортаков, 1980-1981

Властимир Николовски, 1982-1985

Фимчо Муратовски, 1986-1987

Снежана Анастасова-Чадиковска, 1990-1991

Јане Коџабашија, 1992-1993

Димитрије Бужаровски, 1994

Снежана Анастасова-Чадиковска, 1995-1998

Гордана Јосифова-Неделковска, 1998-1999

Стела Слејанска, 1999

Ганка Цветанова-Самоловска, 2000

Гордана Јосифова-Неделковска, 2001-2002

Ристо Аврамовски, 2003-2006

Гордана Јосифова-Неделковска, 2007-2016

Ѓорѓи Цуцковски, 2016-2018

Васо Ристов, 2018-2020

Даница Стојанова, 2021

Претседатели на драмски комисии и селектори на драмска програма

Благоја Иванов, 1973

Иван Мазов, 1976-1977

Томе Арсовски, 1984-1985

Лилјана Мазова, 1986-1987

Петре Бакевски, 1988-1991

Љубиша Никодиновски, 1992-1993

Благој Стефановски, 1994-1998

Љубиша Горгиевски, 1999-2000

Сенко Велинов, 2001-2000

Илко Стефановски, 2003-2006

Ѓорѓи Јолевски, 2007-2016

Зоран Љутков, 2016-2018

Александар Поповски, 2018-2021