Simply Quartet

Данфенг Шен – виолина
Антониа Ранкенсбергер – виолина
Ксианг Лју – виола
Иван Валентин Холуп Роалд – виолончело

 

Квартетот „Simply quartet” е еден од најперспективните квартети од новата генерација и во него членуваат музичари од три различни националности. Членовите на ансамблот доаѓаат од Кина, Норвешка и Австрија и иако се релативно млад, интернационален ансамбл, тие веќе се здобиваат со одлична репутација на светската камерна музичка сцена.

„Simply quartet” постојано ја истражуваат музичката литература барајќи дела кои ќе го претстават нивниот уникатен музички израз: од класични до современи дела за квартет. Посветуваат огромен труд на комбинирање на трите многу различни култури кои секој од членовите ја носи, на тој начин развивајќи единствен музички јазик, истражувајќи дела од нивните земји и продлабочувајќи ја филозофијата на звукот.

Оригинално основан во Шангај под раководство на Јенсе Хорн-Син Лам, квартетот се сели во Виена каде на институтот „Јозеф Хајдн“ при Универзитетот во Виена студираат како ансамбл со Јоханес Мејсл кој е нивни најзначаен ментор по преселбата во Австрија. Исто така, квартетот добива значајно искуство низ годините поминати на Европската академија за камерна музика.
Досега се добитници на први награди на значајни меѓународни натпревари како „Карл Нилсен“ во Копенхаген, натпреварот „Квартети во Бордо“ во 2019 година, „Франц Шуберт и модерната музика“ во Грац во 2018 година и во 2017 година победуваат на натпреварот за камерна музика „Јозеф Хајдн“ во Виена.

Во сезоната 2021/22 квартетот е еден од избраните ансамбли на наградата „ЕХО“ со име „Ѕвезди во подем“ која им овозможува концертни настапи во „Бозар“ во Брисел, во Баден- Баден и „Концертгебау“ во Амстердам. Композиторката Јулија Лахершторфер пишува дело специјално за квартетот, а тие меѓу останатото ќе дебитираат во салата на Берлинската филхармонија, и во „Филхармонијата“ во Париз.

Во Виенскиот „Концерхаус“ квартетот е дел од програмата „Големи таленти“, каде покрај концертите тие добиваат поддршка од истакнати уметници кои се дел од оваа програма.

 

Програма:

 

Ј. Хајдн: Гудачки квартет бр. 1 оп. 76

Allegro con spirito

Adagio sostenuto

Menuetto. Presto

Allegro ma non-troppo

 

Б. Барток: Гудачки квартет бр. 6 SZ 114

Mesto – Più mosso, pesante – vivace

Mesto – Marcia

Mesto – Burletta – moderato

Mesto

 

-пауза-

 

Ф. Шуберт: Гудачки квартет D 810 „Смртта и девојката“

Allegro

Andante con moto,

Scherzo Allegro molto

Presto

Дата

16 Авг 2022
Expired!

Време

21:00

Цена

MKD500.00

Категорија

музичка програма
Црква Св. Софија

Локација

Црква Св. Софија
Цар Самоил 88, Охрид 6000

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *