Инфо

ВАЖНИ ИНФОРМАЦИИ

Набавката на билетот подлежи на овие Правила и Прописи.

Влезници за настаните

Еден билет важи за едно лице.

Билетите за настаните организирани од НУ „Охридско лето“ Охрид, важат на денот на одржување на настанот. Купувачите нема да имаат право на рефундација или замена за неискористен билет за одржан настан.
Доколку го изгубите билетот, тој не може да биде заменет со нов. Посетителите треба да ги чуваат нивните билети од загуба или оштетување, како и злоупотреба.
Валидна е само базата на податоци за продадените билети што ја има НУ „Охридско лето“.
Секоја злоупотреба на билетите е казнива со закон.

Продажни места и начини на плаќање

Билетите за настаните организирани од НУ „Охридско лето“ Охрид, можат да бидат набавени во билетарниците на НУ „Охридско лето“: билетарница во дирекцијата и билетарница на Кеј „Македонија.
На денот на настанот, билети можат исто така да се купат на продажните пултови пред сцените.
При набавка на билетите, купувачот е должен да провери дали настанот, датумот, времето, локацијата, седиштето и цената се точни. Купувачот треба веднаш да пријави кај продавачот каква било грешка на билетот.
Набавката на билети на продажните места на НУ „Охридско лето“ може да се направи:
– во готово,
– со платежни кредитни и дебитни картички (прифаќање на сите картички VISA/MasterCard/Maestro).
Правните лица можат да нарачаат билети со исплата на про-фактура.
Прометот за реализирање на уметничката програма за Фестивалот „Охридско лето“ во 2022 година, е ослободен од ДДВ (член 23, точка 8 точка 8-а од Законот за данок на додадена вредност).

Резервации на билети

Резервации на билети е возможно само на емаил: tickets@ohridskoleto.com.mk или телефонскиот број +389 72 264 183.  При тоа мора да ги оставите Вашите податоци. Потврда за направената резервација ќе добиете на Вашиот емаил или телефонски број.
Вашата резервација ќе важи за определено време, до датумот на одржување на настаните за кои се резервирани билетите најдоцна до 15 часот.

Откажување, одложување, измена на настан

За откажани настани од страна на организаторот на купувачите ќе им биде вратен износот што тие го платиле за купување на билетот.
НУ „Охридско лето“ го задржува правото за промена на програмата на изведувачите, локациите и закажаните термини за почеток. Во случај на лоши временски услови доколку настанот се одржува на резервна локација и/или време, одложувањето на настанот ќе биде објавено најдоцна на денот на настанот на www.ohridskoleto.com.mk. Доколку терминот за одложениот настан не е во согласност со активностите на купувачот, билетите ќе бидат заменети со билети за друг настан или на купувачите ќе им биде вратен износот што тие го платиле за купување на билетот.
Рефундацијата ќе се врши од продажното место каде што се купени билетите, со претходно приложување на доказ за купување (отпечатен билет и фискална сметка).

Правила на однесување за време на настаните

Заради непречено одвивање на самиот настан, НУ „Охридско лето“ го задржува правото да забрани влез по почетокот на настанот. Препорачливо е доаѓање половина час пред почеток на настанот. Доколку посетителот задоцни и го приложи билетот по официјалниот термин објавен за почеток на настанот, и настанот е веќе започнат, организаторот може да не дозволи влез на тоа лице во салата на одржување на настанот. Исто така, при секое доцнење дури и да биде дозволен влез во салата – на лицето не му се гарантира дека билетот кој е нумериран со место за седење (блок, ред и место) е слободно и истото може да биде веќе пополнето од друг посетител.
Строго е забрането да се внесуваат животни, предмети што можат да послужат како проектили или оружја, пиротехнички материјали, отровни, експлозивни или запаливи супстанци, шишиња и алкохолни пијалоци. На посетителите им се забранува да внесуваат предмети кои наметнуваат политички пораки, или кои содржат комерцијални или маркетиншки белези со што се прекршуваат облигационите права на трети страни.
Забрането е пушење на гледалиштата.
Публиката треба да ги има исклучено мобилните телефони или другите звучни уреди кои можат да ја нарушат изведбата и да се воздржи од гласни коментари за време на настаните.
Во црквата „Света Софија“, како и во сите верски храмови, задолжително да се почитува кодексот на однесување и облекување.
Секој посетител на настаните ја презема одговорноста да ги почитува назначените Правила и Прописи. Влез може да биде одбиен на сите кои не се придржуваат на општите услови и го прекршуваат законот и редот. Лицата ќе бидат отстранети без право на надомест за билетот.

НУ „Охридско лето“ личните податоци ќе ги обработува во согласност со важечката легислатива за заштита на личните податоци.

БИЛЕТИ
ДАТУМ СЦЕНА НАСТАН БИЛЕТ РЕЗЕРВАЦИИ
сабота, 9 јули 2022, 20 часот Црква „Св. Софија“ Подиум на млади уметници
Богдан Дугалиќ – пијано, Србија
 слободен влез  
недела, 10 јули 2022, 20 часот Црква „Св. Софија“ Подиум на млади уметници
Камил Ел-Ахмадиех – пијано, Либан/Чешка
Сара Једличкова  – виолончело, Чешка
 слободен влез  
понеделник, 11 јули 2022, 20 часот Црква „Св. Софија“ Подиум на млади уметници
Камерен ансамбл „Нонет +“
Диригент: Ангел Спироски Р.С.Македонија
 слободен влез  
вторник, 12 јули 2022, 21 часот Антички театар Свечено отворање на фестивалот
ЧЕТИРИ ТЕНОРИ, Италија
Алесандро Косентино Де Акриса – тенор
Федерико Сера – тенор
Џовани Мариа Палмиа – тенор
Уго Тарквини – тенор
Оркестар на Националната опера и балет на Р.С.Македонија
Диригент: Лоренцо Бицари, Италија

Блок А, Блок Д 1000 денари

Блок Б, Ц и партер
2000 денари

резервирај 
среда, 13 јули 2022, 21 часот Центар за култура „Григор Прличев“
мала сцена
Премиера на театарската претстава
„Секс, лаги и љубомора“ од Марк Камолети
Режија: Коле Ангеловски
Продукција: Н.У. Центар за култура „Григор Прличев“ – Охрид и Народен театар Охрид, Р.С.Македонија
300 денари резервирај 
среда, 13 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ „АнАнтонио“ пиjано дуо, Словенија
Ана Јосимовска Кањацо
Антонио Кањацо
 500 денари резервирај 
четврток, 14 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Трио „Супниевски“, Полска
Каролине Супниевски – виолончело
Магдалена Супниевски – виолина
Ана Супниевски – виолина
 600 денари резервирај 
петок, 15 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ „НОВ ЗДИВ“
Камерен оркестар на Македонска филхармонија
Диригент: Паскал Галоа, Франција
Бојан Илкоски – виолина
Марија Трајковска – виолина
Илза Бафтиари – виола
Александар Лаовски – виола
Паскал Краповски – виолончело
Драган Гоневски – виолончело
Гонца Богоромова – Краповски – сопран
Игор Бакревски- кларинет
Маријана Николовска- пијано
Атанас Алексов-ударни инструменти
Р.С. Македонија
 300 денари резервирај 
сабота, 16 јули 2022, 21 часот Центар за култура „Григор Прличев“ Театарска претстава
„Демони“ од Ларс Норен
Режија: Васил Христов
Изведба: НУ Народен театар – Битола, Р.С.Македонија
 300 денари резервирај 
недела, 17 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Ермир Абеши – виолина, Албанија
Мерита Реџа Тершана – пијано, Албанија
 500 денари резервирај 
понеделник, 18 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Камерен оркестар
„Профундис“ – Скопје, Р.С.Македонија
Солисти:Анна Кондратенко – виолина
Весна Ангелова Христов – пијано
Владимир Костов – виолина
Диригент: Ѓурѓица Дашиќ
 300 денари резервирај 
вторник, 19 јули 2022, 21 часот Долни Сарај Оркестар на операта на Српскиот Народен Театар – Нови Сад, Србија
Марија Јелиќ – сопран, Србија
Диригент: Луис Горелик, Аргентина
500 денари резервирај 
среда, 20 јули 2022, 21 часот Центар за култура „Григор Прличев“ голема сцена Театарска претстава
„Чудна случка со кучето во ноќта“
од Сајмон Стивенс
Режија: Зоја Бузалковска
Продукција: НУ Драмски театар – Скопје, Р.С.Македонија
 300 денари резервирај 
четврток, 21 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Хусејин Сермет – пијано, Турција  700 денари резервирај 
петок, 22 јули 2022, 21 часот Долни сарај Стефан Миленковиќ – виолина, Србија
„Камерата Нови Сад“, Србија
„Кармина Бурана“
 1000 денари резервирај 
сабота, 23 јули 2022, 20 часот Предворје на црква „Св. Софија“ Изложба на Наташа Попоска Карче, Р.С.Македонија  слободен влез  
сабота, 23 јули 2022, 21 часот Долни Сарај „Животот е …“Кабаре на Наташа Поплавска
Р.С.Македонија
 300 денари резервирај 
недела, 24 јули 2022,12 часот Предворје на црква „Св. Софија“ Концерт „Монастир“,Израел
Сарах Ароесте – солист
Хелена Суша – солист
Сефедин Бајрамов – солист
Шаи Бахар – клавијатури
Шани Шавит – бас гитара
Мајан Доари – удиралки
Вевки Амедов – кларинет 
 слободен влез  
недела, 24 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Томе Атанасов – обоа
Марија Ѓошевска – пијано
Р.С.Македонија
 300 денари резервирај 
понеделник, 25 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Стивен Бјус – пијано   700 денари резервирај 
вторник, 26 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“  700 денари резервирај 
среда, 27 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Пијано дуо, Р.С.Македонија
Кристијан Каровски
Мими Дучева
 300 денари резервирај 
среда, 27 јули 2022, 21 часот Центар за култура „Григор Прличев“ голема сцена Театарска претстава
„Галеб“ од Антон Павлович Чехов
Режија: Нела Витошевиќ
Изведба: НУ Турски театар – Скопје, Р.С.Македонија
 300 денари резервирај 
четврток, 28 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ МММ – Музичка младина на Македонија
Концерт на Камерниот оркестар на МММ „Саша Николовски Ѓумар“
Диригент: Борјан Цанев 
 300 денари резервирај 
петок, 29 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Италијанска вечер
Дариа Масиеро – сопран
Андреа Кампора – пијано
 700 денари резервирај 
сабота, 30 јули 2022, 19 часот Долни Сарај „Немаме резервна планета“
5+ Фамилија
ОХО продукција,Р.С.Македонија
 200 денари резервирај 
сабота, 30 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Француска вечер
Квартет „АГАТ“
Адриен Јуркович – виолина
Тома Декан – виолина
Рафаел Пањон – виола
Симон Jашеме – виолончело 
 700 денари резервирај 
недела, 31 јули 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Весна Ѓиновска Илкова – сопран
Кристина Светиева – пијано
Гостин: Ѓорѓи  Цуцковски – солист тенор
Р.С.Македонија
 300 денари резервирај 
понеделник, 1 август 2022, 21 часот Предворје на црква „Св. Софија“ Театарска претстава
„Кротењето на опаката“ од Вилијам Шекспир
Режија: Викторија Шевченко
Изведба: Киевски академски регионален музички и драмски театар „П.К. Саксагански“ – Киев, Украина
 300 денари резервирај 
вторник, 2 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Трио „Инсендио“, Чешка
Каролина Франтишова – пијано
Филип Зајков – виолина
Вилем Петрас – виолончело
 700 денари резервирај 
среда, 3 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Јанош  Балинт – флејта, Унгарија
Владимир Милошевиќ – пијано, Србија
 500 денари резервирај 
четврток, 4 август 2022, 21 часот Антички театар „ЛУКСУРИА“
Фламенко балет – Барселона, Шпанија
Блок А, Блок Д 1000 денари
Блок Б и Ц 1500 денари
резервирај 
петок, 5 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Квинтет „Виенска камерна симфонија“
Лаура Лози – прва виолина
Естеле Вебер – втора виолина
Џорџиа Венециано – виола
СерџоМастро – виолончело
Дамиан Посе – контрабас
Австрија
 500 денари резервирај 
сабота, 6 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Дуо гитари, Црна Гора
Горан Кривокапиќ
Данијел Церовиќ
 500 денари резервирај 
недела, 7 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Лука Дебарг – пијано, Франција  700 денари резервирај 
понеделник, 8 август 2022, 20 часот Црква „Св. Софија“ Факултет за музичка уметност – Скопје во соработка со НУ „Охридско лето“ – Охрид
Промоција на циклус од осум книги
„Димитрије Бужаровски – творештво и време“
 слободен влез  
понеделник, 8 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Камерен мешан хор „Св.Климент Охридски“
при соборниот храм „Св.Климент Охридски“ Скопје
Диригент: Панче Јосифов
Р.С.Македонија
 300 денари резервирај 
вторник, 9 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Американска вечер
Шломо Минц – соло виолина, Израел/САД
 700 денари резервирај 
среда, 10 август 2022, 20 часот Црква „Св. Софија“ Грчка  вечер, “LEΣ LYRISTEΣ”
Софија Каракута -вокал и тригином
Роза Фрагорапти – лира
Никос Ксантулис – лира варвитон
 500 денари резервирај 
среда, 10 август 2022, 22 часот Предворје на црква „Св. Софија“ Театарска претстава “Balkan Bordello” од Јетон Незирај
Режија: Блерта Незирај
Трансатлантски театарски проект помеѓу САД,  Косово и Србија,
во соработка со Центар Мултимедија – Приштина,
Театар Ателје 212 – Белград и Мој Балкан – Белград/Њујорк
 300 денари резервирај 
четврток, 11 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Валентина Лисица – пијано, Украина/САД  700 денари резервирај 
петок, 12 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Тимоти Ридаут – виола, Велика Британија
Франк Дупре – пијано, Германија
 700 денари резервирај 
сабота, 13 август 2022, 17 часот Црква „Св. Софија“ Концерт на учесниците на меѓународниот музички мајсторски курс под раководство на:
Тамила Гулијева – пијано и
Емилио Перцан – виолина
 слободен влез  
сабота, 13 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Ирена Јосифовска – виолончело
Александар Џермановиќ – пијано
Србија
 300 денари резервирај 
понеделник, 15 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Музички времеплов на Андрија Минчиќ – кларинет/саксофон
Тадија Минчиќ – фагот
во соработка со
Никола Цветковиќ – пијано
Србија
 300 денари резервирај 
понедленик, 15 август 2022, 21 часот Центар за култура „Григор Прличев“ голема сцена Театарска претстава
„Народен непријател“ од Хенрик Ибзен
Режија: Нина Николиќ
Продукција: НУ Македонски народен театар – Скопје
Р.С.Македонија 
 300 денари резервирај 
вторник, 16 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ Simply Quartet
Данфенг Шен – виолина
Антониа Ранкенсбергер – виолина
Ксианг Лју – виола
Иван Валентин Холуп Роалд – виолончело
 500 денари резервирај 
среда, 17 август 2022, 21 часот Долни сарај Театарска претстава
„Војна и мир“ од Лав Николаевич Толстој
Режија: Борис Лијешевиќ
Продукција: Народен театар, Белград, Србија
 500 денари резервирај 
четврток, 18 август 2022, 21 часот Црква „Св. Софија“ „Стенхамар“ квартет, Шведска
Петер Олафсон – виолина
Пер Оман – виолина
Тони Бауер – виола
Матс Олофсон – виолочело
 500 денари резервирај 
петок, 19 август 2022, 21 часот Долни сарај

Концерт Џамбазов
„Музиката на Александар Џамбазов“
Диригент: Љупчо Мирковски
Солисти:
Бобан Мирковски – пијано
Наде Талевска – сопран
Ѓорѓи Цуцковски – тенор
Р.С. Македонија

 300 денари резервирај 
сабота, 20 август,  21 часот Антички театар Свечено затворање на фестивалот
Театарска претстава „Вујко Вања“ од Антон Павлович Чехов
Режија: Егон Савин
Продукција: Југословенски драмски театар – Белград, Србија
 800 денари резервирај 

СПОДЕЛИ