Грчка  вечер, “LEΣ LYRISTEΣ”

Софија Каракута -вокал и тригином
Роза Фрагорапти – лира
Никос Ксантулис – лира варвитон

 

Основниот елемент при формирањето на триото LEΣ LYRISTEΣ е античката грчка лира со седум жици која е симбол на музиката во западно-европската традиција. Прекрасниот звук на лирата кој ги маѓепсувал античките филозофи е оживеан низ музицирањето на ова трио во комбинација со основниот човечки инструмент- гласот. На тој начин овој инструмент  (лирата)  го бара своето место на музичките сцени во  денешното, модерно време.

Од основањето во 2020 година, овој ансамбл настапува на бројни концертни сцени во Грција и надвор од неа, на фестивали, едукативни програми, работилници, конференции, универзитетски проекти и на програми на радио. Нивниот прв албум со поезија на поетесата Сафо и музика создадена од д – р Никос Ксантулис набргу ќе биде објавен.

Роза Фрагорапти е музичар и музиколог со магистерска диплома од областа на античката грчка музика. Уметноста на изведба на лира со седум жици ја учи со проф. Никос Ксантулис и настапува концертно во Грција и Италија, истовремено учествувајќи на семинари и конференции за музикологија и архео-музикологија. Во јуни 2021 година, единствена во светот се здобива со првата диплома за студии од областа на античката грчка лира од конзерваториумот во Никеа.

Софија Каракута студирала соло пеење со стипендија од конзерваториумот „Њу Ингланд“ во Бостон каде имала бројни рецитали. Настапите ја водат низ САД и Грција, а била дел од повеќе оперски продукции и концерти на камерна музика. Работела како професор по пеење и како хорски диригент во Грција и САД, а последните десет години се усовршува во свирење грчки тригонон, еден вид харфа.

Никос Ксантулис е композитор, уметнички советник на Грчката национална опера, научен соработник на Академијата во Атина и член на Археолошкиот институт на Америка. Во периодот од 1984-2009 бил прв-трубач на оркестарот на Грчката национална опера, а како солист и камерен музичар има издадено преку 20 ЦД-а. Неговите авторски дела се изведувани во повеќе од 30 земји, а Археолошкиот институт на Америка во два наврати  (во 2013 и 2018) му ја доделува наградата „Семјуел Крес“ за научни истражувања од областа на античката уметност. Никос Ксантулис предава на конзерваториумот во Никеа.

 

Програма:

 

 

„Лира“ од Никос Ксантулис

 1. “Rosa Ritrovata” за соло лира
 2. “The Storm” за две лири

 

Античка музика

 1. Пиндар, Pythionikos 500 г. пред Христос

4.Еврипид, Katolofyromai, 408 г .пред Христос

 1. Атенеус, 1st Delphic Hymn, 128-127 г. пред Христос
 2. Месомедес Критјанинот, Hymn to Calliope – Hymn to the Muse

 

Наша ера

 1. Епитаф на Сеикилос 3 или 4 век од наша ера

 

Традиционална музика

 1. Thalassaki mou
 2. Thalassa leventopnichtra

 

Модерна Грција

Стихови: Сафо / музичка подлога Никос Ксантулис

 1. Vocalise
 2. Dedyke men A Selana
 3. Asteres Men Amfi Kalan Selannan
 4. Iros Anghelos
 5. Kelomai se Gogyla

 

Euripides Furens (модерна трагедија на Кристофорос Кроистофис)

Музичка полога: Никос Ксантулис

 1. To krassi mou pire to mialo
 2. Nichta

 

Грчки композитори:

 1. Микис Теодоракис: Marina
 2. Такис Моракис: Ti Ine afto Pou to Lene Agapi
 3. Манос Хаџидакис: Athanasia
 4. Никос Ксантулис: Oh Bacchus

Дата

10 Авг 2022
Expired!

Време

20:00

Цена

MKD500.00

Категорија

музичка програма
Црква Св. Софија

Локација

Црква Св. Софија
Цар Самоил 88, Охрид 6000

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *