Трио „Супниевски“ – Полска

Каролине Супниевски – виолончело
Магдалена Супниевски – виолина
Ана Супниевски – виолина

 

Триото „Супниевски“ основано во 2016 година  го сочинуваат три сестри, растени во семејство со полско потекло во кое музиката имала централно место. Каролин, Магдалена и Ана свират заедно од многу рана возраст. Студирале со реномирани музичари како Франоа Салк на Францускиот конзерваториум, квартетите „Модиљани“ и „Диотима“, со Кристоф Чорзелски и Гунтер Пихлер како дел од мајсторските курсеви Про-квартет.  Избрани се да учествуваат во Академијата „Равел“ во Сан Жан де Луз каде освојуваат повеќе награди.

По нивниот концерт во Капелата на Езуитите во Каркасон, нивните настапи ги носат на повеќето значајни француски фестивали меѓу кои Фестивалот „Дебиси“, Музика во Версај и многу други.

Целта на триото е да го популаризира репертоарот наменет за ваков состав како што се Дивертиментото од Моцарт и Бетовеновите триа, истовремено посветувајќи им должно внимание и на помалку познатите композитори кои твореле за ваков состав како Донањи и Франса. Младиот композитор Рафаел Север им го посветува делото „Партита“, кое го снимиле на ЦД благодарение на соработката со издавачката куќа „Мираре“.

Во нивниот стремеж да истражуваат нов репертоар тие ја делат сцената со пијанистите: Александар Канторов, Клемен Лефевр, Адам Лалум, Жан-Филип Фонсалас, како и со виолинистите Александар Паскал и  Уго Борсарело.

 

Програма

 

Е. Дохнањи: Серенада оп. 10 во C-dur

 

Marcia (Allegro)

Romanza (Adagio non troppo)

Scherzo (Vivace)

Tema con variazioni (Andante con moto)

Rondo

 

З. Кодај: Интермецо за гудачко трио

 

Л. В. Бетовен: Серенада за гудачко трио оп. 8

 

Marcia

Minuet

Adagio

Allegretto alla polacca

Tema con variazioni

Дата

14 Јул 2022
Expired!

Време

21:00

Цена

MKD600.00

Категорија

музичка програма
Црква Св. Софија

Локација

Црква Св. Софија
Цар Самоил 88, Охрид 6000

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *