д.м.г

РЕЦЕНЗИЈА: Камерно дуо „Анантонио“ – истенчена, префинета естетика на свирење пијано

Уметноста на свирење две пијана, во сферата на камерната музика на извесен начин е препознаена како посложена вештина во однос на свирењето во други камерни формации. Перкусивната природа на пијаното подразбира дека секоја нота се продуцира со прецизен удар, па во случајот на дуо пијано ако импулсите не звучат истовремено, звучната разединетост е забележлива и

РЕЦЕНЗИЈА: Камерно дуо „Анантонио“ – истенчена, префинета естетика на свирење пијано Read More »

Камерниот ансамбл „Нов Здив“ вечерва пред  публиката на „Охридско лето“

Фестивалот „Охридско лето“ вечерва  нуди концерт на камерниот ансамбл при Филхармонијата на Република Северна Македонија „Нов Здив“. Концертот на класична музика под диригентската палка на маестро Паскал Галоа ќе се одржи во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот. Камерниот ансамбл „Нов Здив“ го сочинуваат  виолинистите Бојан Илкоски  и Марија Трајковска, виолистите Илза Бафтиари

Камерниот ансамбл „Нов Здив“ вечерва пред  публиката на „Охридско лето“ Read More »

Младешки елан и виртуозност со гудачкото трио „Супниевски“

Вистинско музичко доживување приреди вчеравечер на „Охридско лето“ триото „Супниевски“ од Полска, настапувајќи  во рамките на традиционалната Полска вечер каде секоја година. Триото „Супниевски“ основано во 2016 година  го сочинуваат три сестри, Каролин, Магдалена и Ана  растени во семејство со полско потекло во кое музиката имала централно место. На нивниот репероар беа Серенада оп. 10 во C-dur од

Младешки елан и виртуозност со гудачкото трио „Супниевски“ Read More »