д.м.г

Волшебен амбиент на „Долни Сарај“ со сопранот Марија Јелиќ и Оркестарот на Операта на Српскиот народен театар од Нови Сад

Извонредниот глас на сопранот Марија Јелиќ од Србија вчеравечер  одекна на сцената „Долни Сарај“, а прекрасниот амбиент беше надополнет со врвните музичари од Оркестарот на Операта на Српскиот народен театар од Нови Сад, Србија раководени од аргентинскиот диригент Луис Горелик. Солистката на вечерта Марија Јелиќ која има и македонско потекло, фестивалската публика имаше можност да

Волшебен амбиент на „Долни Сарај“ со сопранот Марија Јелиќ и Оркестарот на Операта на Српскиот народен театар од Нови Сад Read More »

РЕЦЕНЗИЈА кон концертот на Триото „Супниевски“:Полска вечер на „Охридско лето“ со харизматични млади уметници

Најдобар начин да внесете свежина во концертната програма на „Охридско лето“ е да поканите млади уметници. Магдалена, Ана и Каролин се три сестри што го сочинуваат гудачкото Трио „Супниевски“, девојки во своите дваесетти години, со полско потекло, израснати и школувани во Париз. Нивната биографија најавува „надежни таленти“, но веќе со првите отсвирени тактови сфаќате дека

РЕЦЕНЗИЈА кон концертот на Триото „Супниевски“:Полска вечер на „Охридско лето“ со харизматични млади уметници Read More »

Драмски театар Скопје ќе игра за публиката на „Охридско лето“

„Охридско лето“  ја продолжува драмската програма вечерва со Драмски театар Скопје и театарската претстава „Чудна случка со кучето во ноќта“ од Сајмон Стивенс, а во режија на Зоја Бузалковска. Претставата ќе се одржи во Центарот за култура „Григор Прличев“ со почеток во 21 часот. Во неа играат: Дамјан Цветановски, Трајанка Илиева-Таци, Александар Степанулески, Емилија Мицевска

Драмски театар Скопје ќе игра за публиката на „Охридско лето“ Read More »