д.м.г

Миленикот на македонската публика Стефан Миленковиќ вечерва на „Охридско лето“

Српската вечер на „Охридско лето“ вечерва на сцената „Долни Сарај“ од 21 часот ќе го донесе големиот српски виолинист со светско реноме Стефан Миленковиќ и камерниот ансамбл „Камерата“ од Нови Сад со атрактивниот проект „Кармина Бурана“  од Карл Орф, а во режија на Ана Крстајиќ. Директорката на НУ „Охридско лето“, Наташа Поповиќ на денешната прес-конференција најави

Миленикот на македонската публика Стефан Миленковиќ вечерва на „Охридско лето“ Read More »

Бурни овации за брилјантниот  концерт на големиот турски пијанист Сермет

Впчечатлив драматизам  и импресивен емотивен израз донесе вчеравечер на подиумот во црквата „Света Софија“ маркантниот пијанист од Турција, Хусеин Сермет. Концертот беше вистинско уживање на публиката. Турскиот виртуоз со повеќе од четиридецениска кариера, претставувајќи се со дела од Бах, Бетовен и Лист ги воодушеви посетителите кои го наградија со бурни овации и бисеви. Сермет во својот

Бурни овации за брилјантниот  концерт на големиот турски пијанист Сермет Read More »

РЕЦЕНЗИЈА кон театарската претстава „Чудна случка со кучето во ноќта“: Детективска приказна со брехтовски шмек

Драмскиот текст „Чудна случка со кучето во ноќта“ (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time) од Сајмон Стивенс – адаптација на истоимениот роман на Марк Хадон од 2003 година, кој во изминативе две децении стекна голема популарност и доби 17 престижни награди, меѓу кои и „Whitebread Award“ – е од редот на оние

РЕЦЕНЗИЈА кон театарската претстава „Чудна случка со кучето во ноќта“: Детективска приказна со брехтовски шмек Read More »