д.м.г

Рецензија: Лука Дебарг – пијанист на иднината

Редовното настојување музичките сензации најдостојно да ги преточиме во мисли и зборови, воопшто не е едноставен процес. Колку и да се водите од некакви „реални“ параметри, донесувањето вредносен суд за уметничко дело, на крајот се сведува на искажување личен став. Музичката изведба, или таканаречената „репродуктивна уметност“ е предмет на опсервација низ историјата на музиката и […]

Рецензија: Лука Дебарг – пијанист на иднината Read More »

Виолончелистката Јосифоска и пијанистот Џермановиќ вечерва ќе музицираат во „Света Софија“

Редовниот фестивалски термин од 21 часот во црквата „Света Софија“  вечерва е резервиран за виолончелистката Ирена Јосифоска и пијанистот Александар Џермановиќ од Србија. Ирена Јосифоска е една од најперспективните виолончелистки на нејзината генерација. Добитник е  на прва награда на натпреварот „Габриели“ во 2021 година, таа се закитува и со наградата „Жан Никола Фирмених“ доделена од

Виолончелистката Јосифоска и пијанистот Џермановиќ вечерва ќе музицираат во „Света Софија“ Read More »

Концерт на младите учесници од меѓународниот музички мајсторски курс на Перцан и Гулијева

Концерт на учесниците на меѓународниот музички мајсторски курс под раководство на пијанистката Тамила Гулијева и виолинистот Емилио Перцан ќе се одржи денеска од 17 часот во црквата „Света Софија“ во рамките на „Охридско лето“. Интернационалниот семинар за виолина, виола и камерна музика, под уметничко раководство на виолинистот Емилио Перцан постои од 2009 година. Првите три

Концерт на младите учесници од меѓународниот музички мајсторски курс на Перцан и Гулијева Read More »

Вечер за паметење со Тимоти Ридаут и Франк Дупре

Младите и извонредно талентирани пијанисти, виолистот Тимоти Ридаут и пијанистот Франк Дупре беа вистинско изненадување за публиката на фестивалот „Охридско лето“ со концертот што го приредија вчеравечер во црквата „Света Софија“. Тимоти Ридаут е еден од водечките  млади солисти во Европа. Дел е од програмата на Би Би Си „Уметници на новата генерација“ од 2019 година

Вечер за паметење со Тимоти Ридаут и Франк Дупре Read More »