д.м.г

Рецензија:Перфекционизмот на младите француски инструменталисти

Еден ден по италијанската вечер, во црковниот храм „Света Софија“ се одржа традиционалната француска вечер на фестивалот „Охридско лето“. Во духот на заедништвото на двете земји, но и континуитетот од претходната вечер, потенцирајќи ја поврзаноста на двете нации кои го споделуваат истото латинско наследство, јазици со сличен призвук, длабоки историски врски и испреплетеност на двете …

Рецензија:Перфекционизмот на младите француски инструменталисти Read More »

МНТ ја носи „Народен непријател“ на „Охридско лето“

Драмскиот репертоар на годинешното 62-ро „Охридско лето“ вечерва продолжува со театарска претстава „Народен непријател“ од Хенрик Ибзен, во режија на Нина Николиќ, а во продукција: НУ Македонски народен театар – Скопје Р.С.Македонија. Улогите ги играат: д-р Томас Стокман, лекар во општинската бања – Никола Ристановски, Катарина, неговата сопруга – Звездана Ангеловска, Петра (нивната ќерка), наставничка …

МНТ ја носи „Народен непријател“ на „Охридско лето“ Read More »

Музички времеплов со српски уметници на „Охридско лето“

Фестивалот „Охридско лето“ вечерва носи „Музички времеплов“ на кларинетистот Андрија  Минчиќ кој ќе настапи заедно со Тадија Минчиќ на фагот и во соработка со пијанистот Никола Цветковиќ. Концертот на српските уметници ќе се одржи во црквата „Света Софија“  од 21 часот. Андрија Минчиќ дипломира во класата на проф. Анте Гргин, а потоа специјализира камерна музика …

Музички времеплов со српски уметници на „Охридско лето“ Read More »