д.м.г

Немања Радуловиќ и „Дабл сенс“ – Harmonia Mundi на „Охридско лето“

Да се пренесе со зборови музички чин што успева да го покрене и најрамнодушниот слушател и да предизвика возбуда кај секој човек, речиси е невозможна мисија. Тука, обидите за детални анализи и согледувања кон аспектите на изведбата се беспредметни. Најлесно е да се каже: „спектакуларно“, „извонредно“, „блескаво“. Но факт е: кога го имате Немања Радуловиќ

Немања Радуловиќ и „Дабл сенс“ – Harmonia Mundi на „Охридско лето“ Read More »

Истенчен моќен звук и виртуозност во изведбите со „Пијано Трио“

Музичкиот репертоар на фестивалот „Охридско лето“ вчеравечер продолжи со концерт посветен на истакнатиот македонски уметник, флејтистот Илија Зимбо. Во негова чест тројцата етаблирани музичари, обоистката Татијана Петрушевска – Караскаковска, фаготистот Марјан Милошевски и пијанистот Петар Макариевски обединети во „Пијано Трио“ во црквата „Света Софија“ на публиката и доловија сонати од Блаве, Пуланк и Сен Санс,

Истенчен моќен звук и виртуозност во изведбите со „Пијано Трио“ Read More »

Целовечерен концерт на македонскиот пијанист Дино Имери на „Охридско лето“

Дино Имери, еден од најреномираните македонски пијанисти денеска ќе одржи целовечерен концерт на „Охридско лето“  во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот. На програмата се дела од Фредерик Шопен и Сергеј Рахмањинов. Со огромен успех, Имери настапува на престижните сцени низ светот, како гостин на врвни оркестри, како уметник – изведувач на  рецитали и како

Целовечерен концерт на македонскиот пијанист Дино Имери на „Охридско лето“ Read More »