д.м.г

Неверојатна симбиоза помеѓу Франк Дупре Трио и публиката на „Охридско лето“

Вечер што долго ќе се памети на „Охридско лето“ приредија членовите на германското Франк Дупре Трио, пијанистот Франк Дупре,  Јакоб Круп на контрабас и  Оби Јене на тапани. Полни со љубопитност и виртуозност, со леснотија и изразена емпатија, тројцата меѓународно познати уметници од триото на Франк Дупре вчеравечер лесно ги надминаа наводните жанровски граници, спојувајќи

Неверојатна симбиоза помеѓу Франк Дупре Трио и публиката на „Охридско лето“ Read More »

Силен уметнички перформанс на гудачкиот квартет „Шуман“ на фестивалот „Охридско лето“

Одредени концертни остварувања на „Охридско лето“ се издвојуваат со својата посебност. Годинава, како таков настан го забележуваме концертот на гудачкиот квартет „Шуман“ од Германија. Едноставно, во нашава средина ретко имаме можност да слушаме уметнички перформанс од таков профил. Тоа не е само одличен концерт. Колку и да звучи претенциозно, додека ја „живеете“ изведбата, сведочите едно

Силен уметнички перформанс на гудачкиот квартет „Шуман“ на фестивалот „Охридско лето“ Read More »

На „Охридско лето“ фотографии кои од  уникатна птичја перспектива ги доловуваат балетските изведби

Изложба на фотографии со наслов „Над кулисите“ од фотографот Александар Томовски беше отворена вчеравечер во Предворјето на црквата „Света Софија“ во рамки на 63-тото Охридско лето. Оваа поставка, како што вели самиот автор, е специјално создадена и наменета за годинешното издание на престижното „Охридско лето“ и уникатниот простор во предворјето на велелетната црква „Света Софија“.

На „Охридско лето“ фотографии кои од  уникатна птичја перспектива ги доловуваат балетските изведби Read More »