д.м.г

Виолинистот Роман Симовиќ ќе концертира на „Охридско лето“

Брилјантниот виолинист Роман Симовиќ од Црна Гора вечерва од 21 часот во црквата „Света Софија“ ќе одржи концерт во  рамки на музичката програма на фестивалот „Охридско лето“. На репертоарот се „Шест сонати за соло виолина“ од Ежен Исаи. Како солист, Роман Симовиќ настапува со некои од водечките оркестри во светот: Лондонскиот симфониски оркестар, оркестарот на […]

Виолинистот Роман Симовиќ ќе концертира на „Охридско лето“ Read More »

Музика со автентичните инструменти на уметниците од ансамблот „Ла Спања“

Шпанската вечер на 63-тото „Охридско лето“ вчеравечер беше во знакот на камерниот ансамбл „Ла Спања“. Шпанските музичари од овој состав свиреа на автентични инструменти. Алехандро Мариас кој воедно е и диригент музицираше на виола да гамба исто како и Пабло Гаридо,  Рамиро Моралес на архлаута и барокна гитара, Хуан Карлос де Мулдер на  архлаута и

Музика со автентичните инструменти на уметниците од ансамблот „Ла Спања“ Read More »

Рецензија: Музички омаж за Охрид низ призмата на пијанистот Франк Дупре

По извонредниот концерт во предворјето на „Света Софија“, каде германското Франк Дупре Трио оствари неверојатна симбиоза со публиката, атрактивно и особено уметнички спојувајќи ја класичната музика со џезот, со видливо нетрпение се очекуваше солистичкиот рецитал неколку дена подоцна, на носителот на ова трио, младиот пијанист Франк Дупре. Всушност, Дупре на охридската публика ѝ е познат

Рецензија: Музички омаж за Охрид низ призмата на пијанистот Франк Дупре Read More »

Рецензија: Емоционалната сложувалка на собирачите на парчињата душа во „Ана Каренина“

Ако распарате перница наполнета со пердуви, веројатно никогаш нема да можете да ги соберете. Што, пак, се случува кога ќе ја распарате сопствената утроба, таму каде што веруваме дека се наоѓа душата? Собирањето парчиња душа е, веројатно, уште помакотрпна и позалудна работа од собирањето пердуви. Но, како и да е, некои од одговорите дава претставата

Рецензија: Емоционалната сложувалка на собирачите на парчињата душа во „Ана Каренина“ Read More »