д.м.г

Рецензија: Совршена изведба на шесте сонати за виолина од Ежен Исаи

Во рамките на музичката програма на фестивалот „Охридско лето“, акустичниот простор на црковниот храм „Света Софија“, беше подиум на кој можевме да го слушаме звукот на соло виолината, произведен од еден од најактуелните виолинисти на денешницата, Црногорецот Роман Симовиќ. Препознаен како музичар со брилијантна виртуозност, природен талент и бескрајна имагинација, Симовиќ ги освојува најзначајните светски […]

Рецензија: Совршена изведба на шесте сонати за виолина од Ежен Исаи Read More »

Италијанска вечер на „Охридско лето“ со тенорот Лечезе и пијанистот Хаса

Традиционалната Италијанска вечер на фестивалот „Охридско лето“ вечерва нуди концерт на извонредните уметници,  тенорот  Џани Лечезе и пијанистот Екланд Хаса кои ќе настапат под акустичните сводови на црквата „Света Софија“ во стандардниот фестивалски термин, од 21 часот. Лечезе е ученик на Вилијам Матеуци и Леоне Магиера.  Џани Лечезе дебитира  во операта „Палјачи“ од Р. Леонкавало

Италијанска вечер на „Охридско лето“ со тенорот Лечезе и пијанистот Хаса Read More »