д.м.г

Завршен концерт од Меѓународниот семинар на професорите Перцан и Гулијева

Во црквата „Света Софија“  денеска од 17 часот ќе се одржи Завршен концерт на Меѓународниот семинар по барокна музика, виолина, виола и камерна музика под раководство на професорите Емилио Перцан и Тамара Гулијева. Интернационалниот семинар за виолина, виола и камерна музика, под уметничко раководство на виолинистот Емилио Перцан постои од 2009 година. Првите три години […]

Завршен концерт од Меѓународниот семинар на професорите Перцан и Гулијева Read More »

Украинска вечер со пијанистот Алексеј Ботвинов – Музика изведена со длабоки емоции

Со голем креативен занес и изразени креативни бранувања, големиот украински пијанист Алексеј Ботвинов вчеравечер ја воодушеви публиката на „Охридско лето“, изведувајќи концерт во рамки на Украинската вечер на фестивалот. Ботвинов се смета за еден од најзначајните украински пијанисти и еден од најдобрите интерпретатори на музиката на Сергеј Рахмањинов, но тој е и единствениот пијанист во

Украинска вечер со пијанистот Алексеј Ботвинов – Музика изведена со длабоки емоции Read More »

Трио „Аура“ вечерва со концерт на „Охридско лето“

Музичката програма на 63-тото издание на фестивалот „Охридско лето“ вечерва од 21 часот во црквата „Света Софија“ продолжува со концерт на триото „Аура“. Овој реномиран камерен состав  го сочинуваат тројца истакнати македонски музички уметници: флејтистот Страшо Темков, пијанистката Ана Гацева и фаготистот Марјан Милошевски. Темков, Гацева и Милошевски се редовни професори на Факултетот за музичка

Трио „Аура“ вечерва со концерт на „Охридско лето“ Read More »

Рецензија: „Трио Векандо“-поединечните виртуозни проблесоци и чувство за совршен меѓусебен склад

Вечерите посветени на турските уметници на „Охридско лето“, во последниве изданија на фестивалот ни носат особено квалитетни музичари, репрезент на високите стандарди во турската современа култура и уметност. И овојпат, компанијата „Лимак“ и турската амбасада од Скопје, дадоа поддршка при реализацијата на турската вечер на „Охридско лето. Пијaно-триото „Векандо“ што го сочинуваат грузиската виолинистка Верико

Рецензија: „Трио Векандо“-поединечните виртуозни проблесоци и чувство за совршен меѓусебен склад Read More »