Александар Маџар – пијано, Белгија/Србија

Александар Маџар е српски пијанист, кој со пијаното се запознава уште на шестгодишна возраст под менторство на Гордана Малиновиќ, а подоцна се усовршува кај познатите: Арбо Валдма, Елисо Вирсалаѕе и Даниел Блументал во Нови Сад, Белград, Москва и Брисел. Своето деби го доживува во 1990 година, со Берлинскиот филхармониски оркестар под водство на Иван Фишер. Оттогаш редовно одржува рецитали, солистички и камерни концерти низ Европа во соработка со познатите: Андре Превин, Марчело Виоти, Паво Арви, Андрис Нелсон и многу други значајни имиња од музичката литература. Неговите турнеи опфаќаат и настапи на музичките сцени надвор од Европа, и тоа во Америка, Јужна Африка, земји од истокот и Австралија. Добитник е на повеќе награди на натпревари во Женева, Лидс, како и на престижните интернационални пијано натпревари „Феручо Бузони“ и „Умберто Мичели“. Во моментов работи како професор на Кралскиот фламански конзерваториум во Брисел.   Програма:   Јозеф Хајдн (1732-1809): Соната во C – dur , Hob. XVI/50
 1. Allegro
 2. Adagio
 3. Allegro molto
  Петар Илич Чајковски (1840-1893)/Михаил Плетњев (1957): 7 пиеси од „Оревокршачка”
 1. March
 2. Dance of the Sugar Plum Fairy
 3. Tarantella
 4. Intermezzo
 5. Trepak (Russian Dance)
 6. Tea (Chinese Dance)
 7. Pas de deux
 
 • пауза –
  Јоханес Брамс (1833-1897): Шест пиеси за пијано, оп. 118
 1. Intermezzo in A minor
 2. Intermezzo in A major
 3. Ballade in G minor
 4. Intermezzo in F minor
 5. Romanze in F major
 6. Intermezzo in E-flat minor
  Фредерик Шопен (1810-1849): Andante spianato et Grande polonaise brillante, оп. 22
https://www.karti.com.mk/etickets/TicketList.aspx?pEventID=2051