Ариан Баке- обоа; Теодор Ламбер-пијано, Франција

Програма:   К. Шуман: „Романси“ оп. 22 М. Дранишикова: Поема за обоа и пијано П. И. Чајковски: Романса оп. 16 бр. 1 – „Приспивна“ Ф. Пуланк: Соната за обоа и пијано FP 135 -Elégie (Paisiblement, Sans Presser) -Scherzo (Trèsanimé) -Déploration (Trèscalme)   С. Рахмањинов: Етида оп. 39 бр. 5   А. Паскули: Концерт на теми од операта „Ла Фаворита“ од Доницети   Ариан Баке- обоа   Разновидната кариера на Ариан Баке вклучува настапи како солистка,  оркестарски и камерен музичар и активна педагогија. Во постојана потрага по нови предизвици и нов репертоар, Баке е дел од различни проекти и е член на оркестарот во градот Лил, операта во Лимож, ансамблот „Апасионато“, а често е дел од камерни состави како: дувачки квинтет, дуо со пијано и слично. Во последните две години таа е дел од повеќе интернационални оркестри, како оној на фестивалот Шлезвиг-Холштајн, а преку таквите активности и се укажува можност да свири во познати германски концертни сали, како новата филхармониска сала во Хамбург, Концертхаус во Берлин со диригенти од рангот на  Кристоф Ешенбах со кој исто така настапила во дуо-  на концерт снимен од НДР. Покрај класична музика, Ариан Баке свири и џез и електронска музика настапувајќи со ансамблот „Арт соник“ со кој свири  популарна музика, електро музика и слободни импровизации.  Во 2014 дипломира обоа и камерна музика, а подоцна и  магистрира на Парискиот конзерваториум. Покрај музика, таа студира и француска литература.   Теодор Ламбер-пијано   Францускиот пијанист Теодор Ламбер дипломира на Конзерваториумот за музика во Париз, и  е лауреат на повеќе интернационални натпревари како „Виртуози на срцето“, натпреварот „Шопен“ во Брест и натпреварот „Клод Бонетон“. Настапува како солист на фестивали во Германија, Холандија и Франција, а како камерен музичар има завидна кариера со ансамблот „Аралиа“ кој настапува како резидентен ансамбл во Европскиот центар за камерна музика. Покрај тоа настапува на познатиот клавирски фестивал Рок Д’ Антерон  и во Москва, Манчестер, Хаг, Савона и Сполето.  Активен е и како композитор, неговите дела се изведувани во Франција и Канада, а последното дело за 13 инструменти е нарачка од Парискиот конзерваториум и премиерно е изведено на Фестивалот во чест на Дебиси.