Театарска претстава „Вечера за глупаци“

„Вечера за глупаци“ е приказна која го коментира високото француско општество, кое, презаситено од сè што може да си овозможи, креира ситуации во кои ќе може да им се исмева на послабите и понеуспешните. Имено, темата која се обработува е смислата на она што го чини човекот среќен и перспективата од која тоа се доживува. Во дејствието се раскажува за еден претставник на високото општество, кој по серија случајни несреќи што му се случуваат, заглавува на вечера со претставник на онаа група што планирал да ја исмева. Низ таа фарса од ситуации се отвора прашањето за тоа кои се вредностите што креираат квалитетен живот: дали тоа што може материјално да се поседува и општествениот сталеж или способноста да се сочувствува и да се биде искрен? Земајќи ја предвид сè поголемата поделеност на општеството на богати и сиромашни, на социјално прифатени и социјално несоодветни, оваа приказна ги открива и другите нијанси помеѓу крајностите, во кои може да се види дека среќата е апстрактен концепт,  чија предвидливост и контрола порано или подоцна стануваат мит. Ирена Стеријовска дипломира на универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА во Скопје, отсек – театарска режија. Специјализира на универзитетот ФОН, отсек мултимедија. Од 2012 е вработена во Народен Театар Охрид. Ко-основач е на независниот театар Фабрика во чија продукција ја режира претставата „Вејка на ветрот”  од Коле Чашуле. За „Вејка на ветрот” ја добива наградата за остварување на нова театарска реалност на фестивалот Актерот на Европа. Се потпишува како режисер на претставите: „Мртвиот дом” според Достоевски во продукција на Драмски театар -Скопје,  „Важно е да се викаш Ернест” од Оскар Вајлд во Театар Комедија, „Емигранти” на Славомир Мрожек, “Метод” на Жорди Галсерон во Народен Театар – Охрид и други.   Сценографија и костимографија: Ана Кркулевска – Попоски Асистент на сценограф: Дарко Ристески   Улоги: Пjер Брошан – Валентин Костадиновски – Тино Франсоа Пињон – Атанас Атанасовски Само Леблан – Илија Илиоски Лисјен Коњал – Тони Денковски Кристина Брошан – Ема Давчева Марлена – Благица Трпковска Д-р Аршамбо – Јаков Спасов / Столе Мицов   Претставата не се препорачува за лица помлади од 16-годишна возраст Времетраење 90 мин