Беспрекорно спроведени безбедносни мерки на отворањето на Охридско лето

Почитувајќи ги протоколите за здравствена заштита синоќа на Свеченото отворање на Античкиот театар, Охридско лето“  беше пример за институција која води грижа  за  уметниците и публиката.


Преземени беа сите безбедносни мерки предвидени со моменталната состојба предизвикана од Пандемијата Ковид 19.
Тимот кој беше дел од организацијата и секој посетител носеа заштитни маски. На влезовите се вршеше дезинфекција на раце, се мереше температура на влез на секој посетител, а се почитуваше и  мерката за одржување на физичко растојание од два метри. Претходно на целиот простор, сцената и гледалиштето на Античкиот театар, беше направена дезинфекција од страна на Центарот за јавно здравје. Ваква заштита се направи и по завршување на концертот.


Според препораките и протоколите на Комисијата за заразни болести, а со цел беспрекорна заштита од вкупниот капацитет од 1700 места на Античкиот театар се намали на 400 односно гостите беа распоредени на 2 метри растојание на секој втор ред од гледалиштето.
-Пред новиот здраствен предизвик како организатори на најголемата културна манифестација покажеме свесност, совесност и одговорност. Со тоа обезбедуваме целосна безбедност и заштита како за  уметниците така и за публиката, велат од Охридско лето.