Денеска на Охридско лето концерт на духовна музика

Во катедралната црква Св. Софија денеска со почеток од 18 часот ќе се одржи концерт на духовна музика со ансамблот „Ноктурно“ од Србија во рамките на дополнителната програма на Охридско лето а по повод големиот христијански празник Велигден.

Билетите по цена од 150 денари можат да се набават во Дирекцијата на Охридско лето и пред почетокот на концертот, на самиот влез од црквата „Света Софија“.

Со овој концерт на кој фестивалската публика ќе ужива во музиката на православието ќе се заокружат концертите кои Охридско лето ги организира надвор од стандардниот термин 12 јули- 20 август.

Вокалниот ансамбл „Ноктурно“ настанал кон крајот на 2005 година како потреба на домашна сцена да се претстават музички дела од различни жанрови. Членовите на ансамблот „Ноктурно“ се пред се се професионални членови на хорот на Операта на Народниот театар во Белград. Ансамблот во зависност од потребите настапува како октет, двоен октет, проширен хор или како поединечен машки или женски состав.

До сега наспаувале на различни настани во земјата и странство а како најважни се гостувањето на ансамблот на фестивалот БАМ во Бруклин Њујорк во 2006 година, кога ја изведуваат претставата „Виолетов оган“ за Никола Тесла.

Исто така во серија на независни продукции настапувале на свеченото отворање во рамките на промоцијата на Уника осигурувањето, проектот на компанијата Јафа, фестивалот БЕЛЕФ. Голем број на самостојни концерти одржува ширум Србија во организација на собранијата на градовите Краљево, Белград, Нови Сад, Бечеј, Сомбор и др….

Често настапуваат како гости на концертите на ревиалниот орекестар Метрополис.

Сметаќи дека музиката е универзален јазик излегуваат во пресрет на многу оперски и естрадни уметници во својство на пратечки хор.

Нивниот репертоар и опус е широк и се движи од класичниот оперски репертоар преку опусот на духовната музика па се до нумери на популарната музика прилагодени за хорска музика.

Членовите на ансамблот „Ноктурно“ како поедници или како дел од ансамблот настапуваат во претставите на Југословенскиот Драмски театар, Мадленианум, театарот Звездра, како и во целосниот оперски репертоар на Народниот театар во Белград.