Јакоповиќ: Сакам да разменувам емоции со македонската публика

Во рамките на подиумот на млади пијанисти на фестивалот „Охридско лето“ синоќа во црквата „Света Софија“ настапи српската пијанистка Сандра Јакоповиќ . На репертоарот беа дела од Бетовен и Чопин.

 

– Ја сакам македонската публика. Таа ми е една од омилените во светот. Владее  весело расположение кое секогаш ме охрабрува и сакам да разменувам емоции со оваа публика, вели младата пијанистка Јакоповиќ.

 

 

 

Јакоповиќ е родена во 1989 година на Кипар. Започнува да свири пијано на петгодишна возраст. Дипломира на Факултетот за музичка уметност во Белград а неодамна ја заврши и нејзината специјализација на Универзитетот „Школа Канторум“ во Париз.

– Би сакала да се занимавам со професура и да свирам камерна музика, додава таа.

 

 

Сандра Јакоповиќ освојува бројни награди и признанија од кои едно од најзначајните е „Гран При“ на натпревар во Женева кога имала само десет години.