Мешаниот хор на Косовската филхармонија вечерва на „Охридско лето“

Музичката програма на фестивалот „Охридско лето“ продолжува вечерва  со настап на Мешаниот хор на Косовската филхармонија од Приштина. Концертот ќе се одржи во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот.

Хорот на Косовската филхармонија е професионален ансамбл кој го сочинуваат 50 пејачи. Тој  на своевиден начин ја продолжува работата на поранешниот хор на РТВ Приштина кој беше добро познат во регионот и пошироко во 80-те години под раководство на Рафет Руди. Хорот беше распуштен во 1990 година поради воениот конфликт, но по една деценија, во 2003 година е повторно основан, сега како дел од Косовската филхармонија и  е изграден во еден од најдобрите хорски ансамбли во регионот. Нивниот репертоар е широк и вклучува дела од барокниот и романтичниот репертоар, па сѐ  до дела од современите композитори: А. Перт, Е. Витакер, О. Гјело, Е. Ешенвалд, В. Тормис и др. Концертните настапи на хорот во изминатите години ги вклучуваат мисите и ораториумите од: Моцарт, Монтеверди, Бах, Вивалди, Бетовен и Хајдн, а изведуваат и светски праизведби на нови дела од косовски композитори. Хорот настапува во значајни сали и објекти како: Катедралата Св. Луис во Париз, Театарот „Вајтрок“ во Хејстингс, Папската базилика Сан Паоло Фуори ле Мура во Рим, Амфитеатарот во Драч,  Евхариската базилика во Пореч и др. Соработуваат со гости диригенти како: Марко Ватовец и Дамјан Мочник (Словенија), Марсио да Силва (Бразил/ В. Британија), Тошио Јанагисава (Јапонија) и др. Со својата работа Хорот на Косовската филхармонија ја продолжува традицијата на хорско пеење која на Косово е присутна од 1945 година.

Хајрула Сула е косовски диригент и композитор. Студирал композиција во класата на Менди Менгиќи на Универзитетот во Приштина и диригирање во класата на Бајар Бериша. Како диригент и композитор се претставува во повеќе земји: Косово, Албанија, Германија, Бугарија, Турција, Белгија, САД и др. Диригира со оркестри меѓу кои Косовската филхармонија,  Косовскиот Младински оркестар, камерниот оркестар „Реџо Мулиќи“ и др. Во 2015 година е победник на Берлинската аудиција организирана од Спектрум концерти што му носи концерт во Берлинската камерна сала во 2016 година на кој се изведени неговиот Концерт за кларинет и дело за камерен оркестар. Посетува мајсторски курсеви кај диригентите: Тошио Јанагисава, Рене Гуликерс, Џон Армстронг, Натали Марин, а учествува и на конференции во САД и Литванија. Добитник е на две стипендии од ММ-Универзитетот во САД. Неговиот композиторски опус содржи дела за клавирско трио и клавирски квинтет, дела за виолина и виолончело, Увертира за оркестар, Кончертино за кларинет и камерен оркестар, Концерт за виолина и оркестар,како и бројни дела за вокални состави. Во 2012 година го формира вокалниот ансамбл „Атака“ кој го сочинуваат 16 професионални пејачи, а истата година станува асистент на Косовскиот филхармониски хор.  Работи како наставник во музичкото училиште „Пренк Јакова“ во Ѓаковица.