На „Охридско лето“ вечерва барокна музика со холандскиот ансамбл „Teatro Alla Moda”

Барокниот ансамбл  „Teatro Alla Moda” од Холандија вечерва ќе одржи целовечерен концерт во рамки на фестивалот „Охридско лето“.

Во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот ќе настапат Лилија Славну-барокна виолина, Диего Надра-барокна обоа, Џошуа Четам-виола да гамба, како и чембалистката Цветанка Созовска.

Земајќи го името од дискурсот на Бенедето Марчело (напишан во 1720), „Teatro alla moda” е ансамбл кој ја негува историски автентичната интерпретација на барокната музика. Членовите на ансамблот доаѓаат од различни културни средини, но заедничкиот јазик го наоѓаат во Холандија за време на нивните студии на Кралскиот конзерваториум во Хаг.

Комбинирајќи виртуозност и темелно „читање“ на делата од барокниот репертоар, овие музичари истражуваат материјали кои ги комбинираат различните барокни инструменти виолина, барокна флејта, обоа, виола да гамба и чембало и изведуваат дела од многу раниот барок па до раната класика.

„Teatro alla moda”, редовно настапува во Холандија, а на интернационалната сцена настапуваат на фестивали во Исланд, Франција, Португалија и Р.Северна Македонија.