Последен поздрав до Благоја Стефановски – Баге

Со огромно жалење Охридско лето изразува сочувство до фамилијата, пријателите, колегите…

Искрено жалиме што заминува  уште еден  голем голем човек кој со своите дела остави неизбришливи траги во историјата на македонската културна сцена.

Посветен и вљубен во се она што го правеше за културата, за театарот, професионалец но и голем човек, остави зад себе вредни дела издигнувајќи ја драмската уметност како на домашната така и на светската сцена. Дела кои ќе останат во вечната светлина на безвременоста.

Како театарски работник, менаџер, министер, пратеник … секаде беше пример за вреден, професионален, пожртвуван и способен. Културната и македонската јавност ќе го памети по добрите дела затоа што само тие остануваат како вреден спомен на големите луѓе кои прерано заминуваат.

Огромна и вечна ќе биде благодарноста за неговиот придонес во развојот на македонската културна афирмација. Токму тоа ќе остане како сведоштво за неговата големина.

Во овој момент ја нема насмевката на нашите лица но покрај тагата  чувствуваме гордост и чест што бевме пријатели со личност ценет меѓу сите нас, доверлив а пред се добронамерен како за оние од светот на уметноста така и за сите останати.

 

Нека му е вечна слава !