Уникатните руски уметници од квартетот „Терем“ вечерва на „Охридско лето“

Уникатниот руски квартет „Терем“ќе гостува на фестивалот „Охридско лето“ збогатувајќи ја музичката програма со целовечерен концерт што ќе се одржи вечерва во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот.

Овој ансамбл го сочинуваат нацоналните уметници на Русија Андреј Константинов-сопран домбра и Андреј Смирнов- бајан/ хармоника, како и Алексеј Барсчев –алт домбра и Владимир Кудрјавчев- контрабас.

Квартетот „Терем“ е своевиден руски феномен, уникатен ансамбл кој руската фолклорна музика ја издигнува до за неа непознати висини. Неверојатната виртуозност, исклучителна техничка подготвеност, неприкосновен стил на интерпретација и оригинални аранжмани го прават овој квартет единствен од ваков вид во Русија. Секој член на квартетот е истовремено композитор, аранжер, импровизатор, но музиката која ја свират произлегува од нивната заедничка креативност.

Репертоарот на ансамблот се состои од повеќе од 500 композиции, оригинални транскрипции, парадоксални фантазии инспирирани од популарни теми од класичната и современа музика, како и фолклор, џез и музика од филм. Креативноста ја црпат од руската уметност и од старите традиции, поради што честопати ја претставуваат Русија на значајни манифестации и пред светски лидери меѓу кои Папата и Мајка Тереза во Ватикан, настапуваат во Палатата Ст. Џејмс на покана на принцот Чарлс, на самитот на Лидерите на  Г8 во Санкт Петербург и др. Нивното значење го покажува и годишниот „Терем Фестивал“ кој е еден од најважните музички случувања во културниот календар на Санкт Петербург на кој настапуваат светски познати имиња од  светската и крос-овер музиката правејќи го овој настан современ и релевантен за денешното живеење.

Музиката на „Терем“ е страсна, жива и низ неа звучат акордите на руската душа. Музичарите на сцената честопати излегуваат од рамките на „стандардниот концерт“ правејќи го поинакво театарско доживување низ дијалог со публиката. Нивните настапи го рефлектираат живеењето и музиката на 21 век- позитивно, енергично, полно со радост и љубов што говори за фундаменталните вредности на квартетот „Терем“ и нивната желба да го направат светот поубаво место за живеење.

Квартетот „Терем“ заедно со музејот „Ермитаж“, театарот „Марински“ и Рускиот музеј се сметаат за главни претставници на културниот живот на Санкт Петербург. Првиот концерт квартетот го реализирал  на 26 ноември 1986 година, и овој датум неговите членови го сметаат за роденден на ансамблот.