Вокалниот ансамбл „Ноктурно“ од Белград вечерва на програмата на „Охридско лето“

Во рамките на музичкиот дел од програмата на „Охридско лето“ вечерва ќе настапат уметниците од Вокалниот ансамбл „Ноктурно“ од Србија. На програмата се традиционални напеви, црковни и духовни песни прилагодени на хорска изведба. Почетокот на концертот е во 21 часот во Предворјето на црквата Св.Софија.

Вокалниот ансамбл „Ноктурно“ е основан во 2005 г. и го сочинуваат професионални уметници кои се постојани членови на хорот на операта на Народниот театар во Белград. Ансамблот настанал со желба на домашната и странската публика да им се понудат дела од различни жанрови. Во текот на петнаесетте години постоење, ансамблот настапува во различни формации- од мешовит до само женски или само машки состав. Последните години „Ноктурно“ остварува плодна соработка со диригентот Ѓорѓе Станковиќ и се профилира како машки ансамбл кој ја негува традиционалната и духовна музика од Србија и Балканот. Остваруваат  бројни настапи на домашната, српска сцена, но и во странство во САД, Исланд, Хрватска, Северна Македонија и Босна и Херцеговина.