Охридско лето 2017,
за подетални информации
погледнете ја програмата.

 • За Фестивалот

  Охридско лето, магија која не згаснува

  Сцена создадена преку творењето на музиката и театарот. Место за настап на бројни светски уметници. Потврда за високите културни вредности. Атракција, уникатност, возбуда ….

  Охридско лето,  единствениот фестивал  кој повеќе од половина век блеска со  магичен амбиент, останува длабоко во сеќавањата со посебна величина достојна за вистинските вредности.

  Долги години амбиентот го создаваат културите од целиот свет надополнувајќи ја духовната традиција по која Охрид и Македонија се препознаваат. Моќта и спојот на културите тука оставиле длабоки траги во секоја пора на овој древен град , во секоја пора од ова, од Бога создадено парче земја.

  Годинава традицијата ја продолжуваме со уште едно возбудливо издание. Вистинско уживање за љубителите на уметноста во традиционалната рамка 12 јули – 20 август. Со голема одговорност, но и обврска максимално се вложуваме да бидеме добри домаќини на многу врвни уметници и докажани театарски куќи.

  Годинава традицијата ја продолжуваме со уште едно возбудливо издание. Вистинско уживање за љубителите на уметноста во традиционалната рамка 12 јули – 20 август.

  Со голема одговорност, но и обврска максимално се вложуваме да бидеме добри домаќини на многу врвни уметници и докажани театарски куќи.

  Со огромна возбуда ќе создаваме уште многу успешни  приказни  исткаени со душата и длабочината на врвната музика и креативните  театарски изведби.

  НОВОСТИ

  „Охридско лето“ го претстави „Гласот на Јунан“, светската атракција од Кина

  Класичната кинеска музика пренесувана низ генерации беше дел од перформансот, која исто така восхитува со богатата фолклорна култура од различните региони на Кина.

  Кампања на Охридско лето – Со купување билет до поголем развој во културата

  Со купување билет до поголем развој во културата.

  Арсовски : „Охридско лето“ – магија која не згаснува

  Сцена создадена преку творењето на музиката и театарот. Место за настап на бројни светски уметници.

  Ѓорѓи Цуцковски: Немам чувство дека работам, туку дека го живеам својот животен сон

  Првенецот на Операта при Македонската опера и балет, Ѓорѓи Цуцковски, е новиот музички селектор на фестивалот „Охридско лето“.

  Џез квартетот „Форплеј“ ќе го отвори 57. фестивал „Охридско лето“

  Прв пат програмата ќе понуди рекордни 38 музички настани во чија изведба ќе учествуваат повеќе од 270 уметници, рече Цуцковски кој е избран за нов селектор на музичката програма …

  Новости

  „Охридско лето“ го претстави „Гласот на Јунан“, светската атракција од Кина

  Класичната кинеска музика пренесувана низ генерации беше дел од перформансот, која исто така восхитува со богатата фолклорна култура од различните региони на Кина.

  Кампања на Охридско лето – Со купување билет до поголем развој во културата

  Со купување билет до поголем развој во културата.

  Арсовски : „Охридско лето“ – магија која не згаснува

  Сцена создадена преку творењето на музиката и театарот. Место за настап на бројни светски уметници.

  Ѓорѓи Цуцковски: Немам чувство дека работам, туку дека го живеам својот животен сон

  Првенецот на Операта при Македонската опера и балет, Ѓорѓи Цуцковски, е новиот музички селектор на фестивалот „Охридско лето“.

  Џез квартетот „Форплеј“ ќе го отвори 57. фестивал „Охридско лето“

  Прв пат програмата ќе понуди рекордни 38 музички настани во чија изведба ќе учествуваат повеќе од 270 уметници, рече Цуцковски кој е избран за нов селектор на музичката програма …

  Настани

  Свечено отворање

  12.07.2017

  Антички Театар

  Повеќе

  Дуња Симиќ, сопран

  15.07.2017

  Црква Св.Софија

  Повеќе

  Театарска претстава „Жаби“

  15.07.2017

  Предворје на црква Св.Софија

  Повеќе

  Балет ,,Триптих Нушиќ,,

  16.07.2017

  Центар за култура

  Повеќе

  Бергман пијано дуо

  17.07.2017

  Црква Св.Софија

  Повеќе