„АнАнтонио“ пијано дуо, Словенија

Ана Јосимовска Кањацо
Антонио Кањацо

 

„АнАнтонио“ пијано – дуетот го сочинуваат пијанистите Ана Јосимовска Кањацо и Антонио Кањацо. Двајцата признати музичари со македонско и италијанско потекло кои живеат и творат во Љубљана, Словенија.

Нивниот врвен пијанистички израз е обликуван од различните културни средини и познатите музички институции како што се: Музичката академија во Љубљана, Академијата  „Санта Чечилија“ во Бергамо, Академијата „Анџелика Константинијана“ во Рим, Музичката академија во Пескара и преку соработката со извонредни музичари меѓу кои:  Константин Богино, Дубравка Томчиш – Среботњак, Рита Трпчева – Поповиќ, Маријаграција Лиои, Карола Гриндеа, Ноел Флорес, Александар Сердар, Марина Хорак, Михаил Воскресенски, Алдо Чиколини, Бруно Ригуто, Марчела Крудели.

Како солисти и камерни музичари се добитници на многу награди од меѓународни натпревари и настапувале со  Националаната филхармонија на Р.С. Македонија, Словенечката филхармонија, Оркестарот на музичката академија од Пескара, Младинскиот оркестар од Мартиненго, оркестарот на меѓународниот фестивал во Чиогија,  на фестивалот  „Охридско лето“, на  „Коларац“ во Белград, во Народниот музеј во Софија, на „Камерфест“ во Приштина, во театарот „Паисиело“ во Лече, салата „Пјати“ во Бергамо, во театарот „Марчело“ во Рим, на Словенскиот конзерваториум во Париз, во „Готеанум “ во Дорнах, во „Мајкл Хол“ во Лондон, на Музичката академија во Осло…

И двајцата пијанисти се валдорфски педагози и предаваат во Валдорфското музичко училиште во Љубљана. Успешно ги здружуваат концертната и педагошката дејност. Имаат концерти и семинари во организација на музичките училишта во Словенија и концертни предавања преку ЕПТА – Словенија и Италија.

Нивниот репертоар опфаќа дела за соло пијано, пијано дует и за две пијана од  Јохан Себастијан Бах до делата на  Шчедрин и Куртаг.

Во 2014 година дуетот го издаде својот прв компакт диск со наслов „Тарантела“ на кој се поместени солистички и камерни дела.

 

Програма:

 

А. С. Аренски: Свита за две пијана оп. 62 бр. 4

 

Prélude (Allegro maestoso)

Romance (Andantino)

Le rêve (Adagio)

Finale (Presto)

 

Ј. Брамс: Варијации на тема од Јозеф Хајдн оп. 56б за две пијана

 

Chorale St. Antoni. Andante

Andante con moto

Vivace

Con moto

Andante

Poco presto

Vivace

Grazioso

Poco presto

Finale. Andante

 

-пауза-

 

Т. Зографски: Соната in C за две пијана оп. 142

 

С. Рахмањинов: Свита за две пијана оп. 17 бр. 2

 

Introduction (Alla marcia)

Valse (Presto)

Romance (Andantino)

Tarantelle (Presto)

Дата

13 Јул 2022
Expired!

Време

21:00

Цена

MKD500.00

Категорија

музичка програма
Црква Св. Софија

Локација

Црква Св. Софија
Цар Самоил 88, Охрид 6000
eu

Organizer

eu

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *