д.м.г

Вечер на ЕУ со Дуо ди Прага – виртуозитет од висок дострел

Чешките уметници, виолинистот Леош  Цепицки и виолончелистот Иван Вокач обединети во Дуо ди Прага на публиката која уживаше во секој миг од концертот и ја донесоа Француската свита од Јохан Себастијан Бах, а импресивно ги отсвирија и Дуата за виолина и виолончело од Волфганг Амадеус Моцарт, од Богуслав Мартину, како и од Рејнхолд Глиер. На репероарот […]

Вечер на ЕУ со Дуо ди Прага – виртуозитет од висок дострел Read More »

РЕЦЕНЗИЈА кон концертот на Стивен Бјус: Концертен танц по клавишите

Главните предуслови за успешноста на еден концерт се засноваат на две потпоришта – програмскиот концепт и изведбата – со тоа што, доколку изведбата е натпросечна, а изборот на програмата недоволно атрактивен, таа (изведбата) може да го надополни недостатокот, што пак, во обратниот случај, е потешко остварливо. Но, доколку станува збор за концерт со извонредна изведба

РЕЦЕНЗИЈА кон концертот на Стивен Бјус: Концертен танц по клавишите Read More »

Турски театар Скопје со Чеховата „Галеб“ на „Охридско лето“

Драмската програма на 62-то „Охридско лето“ продолжува вечерва со театарската претстава „Галеб“ од Антон Павлович Чехов, во режија на Нела Витошевиќ, а во изведба на Турски театар Скопје. Претставата ќе се одигра во Центарот за култура „Григор Прличев“  со почеток во 21 часот. „Галеб“ е драма која зборува за театарот и љубовта. Во ова култно

Турски театар Скопје со Чеховата „Галеб“ на „Охридско лето“ Read More »

Вечерва концерт на пијано дуото Каровски-Дучева

Музичката програма на 62-то издание на фестивалот „Охридско лето “продолжува вечерва со концерт на пијано-дуото Кристијан Каровски и Мими Дучева. Двајцата македонски уметници ќе музицираат за фестивалската публика во катедралната црква „Света Софија“ во стандардниот фестивалски термин, од 21 часот. Кристијан Каровски е роден во Скопје во семејство на музичари-пијанисти. Уште од најмала возраст доаѓа

Вечерва концерт на пијано дуото Каровски-Дучева Read More »