д.м.г

Концерт за виола и пијано на „Охридско лето“

Музичката програма на фестивалот „Охридско лето“ продолжува вечерва во црквата „Света Софија“ од 21 часот со концерт на виолистот Тимоти Ридаут од Велика Британија и пијанистот Франк Дупре од Германија. Тимоти Ридаут е добитник  на инаугуративната награда со името на Сер Џефри Тејт во Хамбург, и носител на стипендија од фондацијата Борлети-Буитони.  Тој  со сигурност е еден од …

Концерт за виола и пијано на „Охридско лето“ Read More »

Валентина Лисица- пијанистка со впечатлива интерпретација и страсен темперамент

Впечатлива интерпретација на дела од класичната музика имаше вчеравечер украинско-американската пијанистка Валентина Лисица која одржа концерт во црквата „Света Софија“  како дел од фестивалскиот репертоар на 62.„Охридско лето“. Валентина Лисица многумина ја сметаат за првата Jутјуб ѕвезда на класичната музика, но таа е повеќе од тоа. Таа е првиот класичен уметник кој успеал својот интернет …

Валентина Лисица- пијанистка со впечатлива интерпретација и страсен темперамент Read More »