д.м.г

Рецензија: Сценски креации на концертниот подиум

Кога на фестивалската програма на „Охридско лето“ е најавен концерт на веќе докажани, на македонската публика, добро познати музички уметници, тогаш очекувањата се поставени во согласност со нивниот минат труд. Особено, заемно задоволство (на публиката, но и на уметнциите), настанува кога веќе оформените впечатоци од минатото, ќе добијат своја потврда и во актуелното доживување. Таков …

Рецензија: Сценски креации на концертниот подиум Read More »

Квартетот „Стенхамар“  вечерва за публиката на „Охридско лето“

Шведскиот квартет „Стенхамар“ вечерва е на класичниот репертоар на 62-то издание на фестивалот „Охридско лето“.Членовите на овој состав, виолинистите Петер Олафсон и Пер Оман, Тони Бауер на виола и Матс Олофсон на виолочело ќе концертираат во црквата „Света Софија“ од 21 часот. Основан во 1995 година, квартетот „Стенхамар“ низ годините се профилира како еден од …

Квартетот „Стенхамар“  вечерва за публиката на „Охридско лето“ Read More »

Маестрална изведба на „Војна и мир“ со актерите од Народниот театар Белград

Едно од највлијателните дела во светската книжевност „Војна и мир“ од  Лав Николаевич Толстој беше поставено  вчеравечер на сцената Долни Сарај во рамките на драмската програма на 62-то „Охридско лето“. Вечно актуелниот универзум во извонредна режија на Борис Лијешевиќ го донесоа врвните актери од Народниот театар Белград, Србија преку тричасовната игра.  За Народниот театар во Белград новата драматизација …

Маестрална изведба на „Војна и мир“ со актерите од Народниот театар Белград Read More »