д.м.г

Стоечки овации за маестро Станисављевиќ и Нишкиот симфониски оркестар

Во извонредниот  амбиент на црквата „Света Софија“ вчеравечер музичката програма на „Охридско лето“ продолжи со концерт на Нишкиот симфониски оркестар од Србија кој настапи под диригентство на маестро Зоран Станисављевиќ. Публиката имаше прекрасна вечер со модерниот репертоар на уметниците од овој состав кој постои веќе 70 години, а потврда за тоа беа бројните аплаузи и

Стоечки овации за маестро Станисављевиќ и Нишкиот симфониски оркестар Read More »

Анџела Георгиу – живот посветен на уметноста

Свечено отворање на фестивалот „Охридско лето“ 2023 Блескавиот и помпезен свет на оперската уметност, има силна поврзаност со фестивалот „Охридско лето“ уште од мигот кога Ана Липша Тофовиќ во далечната 1961 година со својот глас го облагороди просторот на црквата Св. Софија и ја разбуди нејзината мистична акустика. Импресивна е низата врвни вокални уметници што

Анџела Георгиу – живот посветен на уметноста Read More »

Американска вечер на „Охридско лето“ со монодрамата „Бикот на Фаларис“

Во рамки на фестивалот „Охридско лето“ вечерва ќе се одржи Американска вечер со монодрамата „Бикот на Фаларис : Решавајќи ја загатката на чудесниот голем свет, напишана и изведена од Стивен Фридман. Монодрамата ќе се одигра во Предворјето на црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот. Една од најубаво прикажаните филозофски лекции на која е

Американска вечер на „Охридско лето“ со монодрамата „Бикот на Фаларис“ Read More »