д.м.г

Префинет уметнички израз на полските уметници Емануел и Емилија Салвадор

Традиционалната Полска вечер на фестивалот „Охридско лето“ се одржа вчеравечер под сводовите на црквата „Света Софија“ со целовечерен концерт за виолина и виола на уметниците Емануел Салвадор(виолина) и Емилија Гох Салвадор(виола). Амбасадорот на Полска во Република Северна Македонија, Кшиштоф Гжелчик кој пред два месеци стапи на оваа должност, изјави дека е големо задоволството да се

Префинет уметнички израз на полските уметници Емануел и Емилија Салвадор Read More »

ОХРИДСКО ЛЕТО ИМ ЈА ПРЕЗЕНТИРА КУЛТУРАТА НА МЛАДИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА 2025

Под мотото партнерство за Охрид и промоција на македонската култура и традиција НУ Охридско лето и Македонија2025 веќе трета година реализираат успешно партнерство во чии рамки младите имаа прилика да се запознаат со убавините и културно-исрориските знаменитости на градот. НУ „Охридско лето“ изминативе пет години во делот на подобрување на условите и промоција на културно

ОХРИДСКО ЛЕТО ИМ ЈА ПРЕЗЕНТИРА КУЛТУРАТА НА МЛАДИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА 2025 Read More »

Во „Света Софија“ вечер со камерниот оркестар „Кончертанте“

Реперторарот на 63-тото „Охридско лето“продолжува вечерва со концерт на камерниот оркестар „Кончертанте“ од Ниш, Србија што ќе се одржи во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот под диригентската палка на Милена Ињац. Солисти на вечерта ќе бидат виолинистите Марија Рајковиќ и Јован Богосављевиќ. Камерниот оркестар „Кончертанте“ при Факултетот за уметности на Универзитетот во

Во „Света Софија“ вечер со камерниот оркестар „Кончертанте“ Read More »