д.м.г

Концертна вечер на „Охридско лето“ посветена на флејтистот Илија Зимбо

Во историјата на македонската музичка интерпретатива, меѓу атристите што со своите високи уметнички дострели и харизматична појава оставија силен траг, се наоѓа флејтистот Илија Зимбо. Како омаж кон неговата успешна концертна кариера на бројни европски сцени и во Македонија, Триото што го сочинуваат Татијана Петрушевска Карскаковска  – обоа, Марјан Милошевски – фагот и Петар Макариевски

Концертна вечер на „Охридско лето“ посветена на флејтистот Илија Зимбо Read More »

Виолинистот Богосављевиќ му посвети композиција на фестивалот „Охридско лето“

Истакнатиот српски виолинист и педагог Јован Богосављевиќ  вчеравечер на „Охридско лето“ ја промовира својата композиција „Аргентинска фантазија“, напишана специјално за овој фестивал. Богосављевиќ на подиумот во црквата „Света Софија“ настапи како солист заедно со виолинистката Марија Рајковиќ, под диригентската палка на маестра Милена Ињац и во придружба на оркестарот „Кончертанте“. -„Охридско лето“ е еден од

Виолинистот Богосављевиќ му посвети композиција на фестивалот „Охридско лето“ Read More »

Гудачки квартети од Бетовен, Јаначек и Менделсон на репертоарот на „Охридско лето“

Гудачкиот квартет  ,,Шуман“ ќе одржи целовечерен концерт на фестивалот „Охридско лето“  вечерва во црквата „Света Софија“ со почеток во 21 часот. На програмата се гудачки квартети од композиторите Л. В. Бетовен, Л. Јаначек и Ф. Менделсон. Тројцата браќа Марк, Ерик и Кен Шуман музицираат заедно од нивното најрано детство, а заедно со виолистот Фaит Хертенштајн

Гудачки квартети од Бетовен, Јаначек и Менделсон на репертоарот на „Охридско лето“ Read More »