д.м.г

Малкович: „Исповеди на сериски убиец“ – секогаш актуелна претстава бидејќи насилството го има и ќе го има меѓу нас

„Ја сакам оваа претстава бидејќи на некој начин ги поврзува и театарот и класиката и глумата и е нешто иновативно што ја привлекува публиката. Секогаш ќе биде актуелна бидејќи насилството отсекогаш го имало и ќе го има меѓу нас“. Вака славниот актер Џон Малкович на денешната прес-конференција ја најави претставата „Пеколна комедија: Исповеди на сериски

Малкович: „Исповеди на сериски убиец“ – секогаш актуелна претстава бидејќи насилството го има и ќе го има меѓу нас Read More »

Аргентинска атмосфера на „Охридско лето“ со оркестарот „Кончертанте“ од Србија

Маркантната уметничка појава на Астор Пјацола има силно влијание врз неброено многу музичари во дваесеттиот и дваесет и првиот век. Тоа е силно влијание што им влева храброст на композиторите да навлезат во светот на музичкото фузионирање, да ги поврзат звуците од сопствените корени со неприкосновените класичарски и авангардно-џезерски техники на компонирање. Тоа е уникатна

Аргентинска атмосфера на „Охридско лето“ со оркестарот „Кончертанте“ од Србија Read More »

„Охридско лето“ денеска: Концерт на Франк Дупре Трио и изложба на Александар Томовски

Фестивалскиот репертоар на 63-тото „Охридско лето“ вечерва ќе донесе концерт на Франк Дупре Триото од  Германија и изложба на фотографии од Александар Томовски. Во стандардниот фестивалски термин од 21 часот, во црквата „Света Софија“, триото составено од Франк Дупре на пијано,  Јакоб Круп на контрабас и Оби Јене на тапани ќе изведе дела  од Николај

„Охридско лето“ денеска: Концерт на Франк Дупре Трио и изложба на Александар Томовски Read More »