д.м.г

Прекрасна сонатна вечер со маестралниот виолинист Роман Симовиќ

Брилијантната виртуозност и вродената музикалност, поттикнати од безграничната имагинација, црногорскиот виолинист Роман Симовиќ уште еднаш ги потврди на концертот што вчеравечер го одржа во црквата „Света Софија“ во  рамки на музичкиот репертоар на годинешното 63-то „Охридско лето“. Овој маестрален виолинист ги изведе Шесте сонати за соло виолина оп. 27 од белгискиот композитор Ежен Исаи (1858-1931). […]

Прекрасна сонатна вечер со маестралниот виолинист Роман Симовиќ Read More »

Целовечерен концерт на „Камерата Академика“  на „Охридско лето“

Камерниот  ансамбл „Камерата Академика” од Словенија вечерва  ќе има целовечерен концерт на музичката програма од фестивалот „Охридско лето“. Во катедралната црква „Света Софија“ од 21 часот ќе настапат флејтистката Каролина Шантл-Жупан, обоистот Матеј Шарц, кларинетистот Јоже Котар, Зоран Митев на фагот, Јоже Рошер на хорна и саксофонистот Миха Рогина. Составот во кој ќе се претстават

Целовечерен концерт на „Камерата Академика“  на „Охридско лето“ Read More »

РЕЦЕНЗИЈА: Музичко доживување со историја, наука, едукација и уметност

Негувајќи ја шпанската култура и уметност, во рамките на музичката програма на 63-тото издание на фестивалот „Охридско лето“, во амбиентот на црквата „Света Софија“, под покровителство на амбасадата на Кралството Шпанија, се одржа „Шпанската вечер“. По поздравните говори на директорката на фестивалот Наташа Поповиќ и амбасадорот на Шпанија Хозе Луис Лозано Гарсија, каде беа разменети

РЕЦЕНЗИЈА: Музичко доживување со историја, наука, едукација и уметност Read More »