д.м.г

Николовска: Сите ние сме „Серјожи“ на нашето време

Одлична театарска игра вчеравечер прикажаа актерите од Народниот театар Охрид изведувајќи ја претставата „Сергеј е многу глупав“ од Дмитри Данилов, а во режија на Дејана Николовска. Дмитри Данилов е еден од најпопуларните руски современи драматурзи чиј текст досега не беше поставен на македонската театарска сцена. -Неговата пиеса „Серjожа е туп“ е хит во многу театри […]

Николовска: Сите ние сме „Серјожи“ на нашето време Read More »

Турска вечер на „Охридско лето“ со трио „Векандо“

Музичката програма на фестивалот „Охридско лето“  вечерва продолжува со концерт на  трио „Векандо“ од Турција. Турската вечер на фестивалот, на подиумот во црквата „Света Софија“ од 21 часот ќе ги донесе  виолинистот Верико Чумбуридзе, виолончелистот Дорукан Дорук и пијанистот Џан Чакмур.Членовите на триото „Векандо“ се наградувани млади музичари, но пред сé, тие се водени од

Турска вечер на „Охридско лето“ со трио „Векандо“ Read More »

Рецензија: Вечер со уметничка целост од македонската, руската и американската школа

Една од линиите по кои се движи програмската политика на „Охридско лето“, а која, од повеќе аспекти заслужува позитивни одгласи, е отворањето на фестивалската сцена за македонските уметници кои живеат и творат во странство. Ваквиот чин, својата повеќезначајност ја има во поддршката која им се дава на нашите уметници од светот да концертираат на домашната

Рецензија: Вечер со уметничка целост од македонската, руската и американската школа Read More »