nikola.ohridskoleto

Вечерва во Света Софија авторски концерт на Љупчо Коскаров на Охридско лето

Во организација на НУ Охридско лето а по повод Денот на македонскиот јазик вечерва со почеток од 20 часот во црквата Св. Софија ќе се одржи авторски концерт на Љупчо Коскаров заедно со Марина Јаневска – сопран, Илија Белистојаноски – тенор, Иван Трајковски – виолина, Филип Михајловски – канон и Дарко Мариновски – пијано. Програмата […]

Вечерва во Света Софија авторски концерт на Љупчо Коскаров на Охридско лето Read More »

Авторски концерт на Љупчо Коскаров на Охридско лето

НУ Охридско лето продолжува со реализација на концерти надвор од традиционалната рамка 12 јули-20 август.  По повод денот на Македонската книжевност, на 5 мај (петок) со почеток од 20 часот во црквата Св. Софија авторски концерт на уметничка вокално-инструментална музика ќе одржи Љупчо Коскаров заедно со Марина Јаневска – сопран, Илија Белистојаноски – тенор, Иван

Авторски концерт на Љупчо Коскаров на Охридско лето Read More »

Охридско лето е кодот на културата на Балканот, кажа Поповиќ пред делегатите на ЕФА на најголемиот културен собир во Гирона, Шпанија

Директорката на НУ „Охридско лето“, Наташа Поповиќ изминативе четири дена ги презентираше успесите на Фестивалот на Самитот на уметнички фестивали во Гирона, Шпанија во чии рамки се одржа и 70. Генерално собрание на Европската фестивалска асоцијација (ЕФА). Поповиќ, која пред две години ја доби титулата почесен делегат на ЕФА, рече дека членството во оваа елитна

Охридско лето е кодот на културата на Балканот, кажа Поповиќ пред делегатите на ЕФА на најголемиот културен собир во Гирона, Шпанија Read More »

Охридско лето е кодот на културата на Балканот, кажа Поповиќ пред делегатите на ЕФА на најголемиот културен собир во Гирона, Шпанија

Охридско лето е кодот на културата на Балканот, кажа Поповиќ пред делегатите на ЕФА на најголемиот културен собир во Гирона, Шпанија Read More »

Рафинирано хорско музицирање со ангелските гласови од „Света Злата Мегленска“

Во типичниот сакрален амбиент на црквата „Света Софија“ во Охрид, Женскиот камерен хор „Света Злата Мегленска“ вчеравечер приреди  прекрасно спиритуално чествување во духот на православното црковно пеење. Велигденскиот концерт под наслов „Воскресение твоје“ се одржа во организација на НУ „Охридско лето“, установа која останува доследна на презентирањето и промовирањето на високите уметнички вредности. Репертоарот  на

Рафинирано хорско музицирање со ангелските гласови од „Света Злата Мегленска“ Read More »

„Охридско лето“ продолжува со концерти преку цела година, вечерва Велигденски концерт „Воскресение твоје“

Во организација на НУ „Охридско лето“ а по повод големиот верски празник Велигден вечерва во црквата „Света Софија“ во Охрид со почеток од 20 часот ќе се одржи концерт „Воскресение твоје“  со Женскиот камерен хор „Света Злата Мегленска“ од Скопје под диригенската палка на Летка Димовска Полизова a ќе настапат солистите Надежда Рубен, Јасмина Димитровска

„Охридско лето“ продолжува со концерти преку цела година, вечерва Велигденски концерт „Воскресение твоје“ Read More »

„Охридско лето“ со Велигденски концерт „Воскресение твоје“

Националната установа „Охридско лето“ организира Велигденски концерт „Воскресение твоје“ со Женскиот камерен хор „Света Злата Мегленска“ од Скопје. Концертот ќе се одржи на 12 април во црквата „Света Софија“ во Охрид со почеток во 20 часот.„Св.Злата Мегленска“ преку своето 27-годишно континуирано работење стана хорски расадник и културен храм каде со огромна љубов и посветеност ги

„Охридско лето“ со Велигденски концерт „Воскресение твоје“ Read More »