unet

Врачено посебното општинско признание за НУ „Охридско лето“

ПОПОВИЌ: Оваа награда за нас е голем мотив да продолжиме и понатаму да ја градиме успешно приказната Охридско лето„Од името на целиот колектив на „Охридско лето“ и од мое лично име искрено се заблагодарувам на Општина Охрид, на градоначалникот д-р Константин Георгиески, на Советот на Општина Охрид како и на Комисијата што за првпат го

Врачено посебното општинско признание за НУ „Охридско лето“ Read More »

Грандиозниот проект „Големиот Чајковски“ ќе го отвори годинешното 61-во „Охридско лето“

Националната опера и Балет на Република Северна Македонија свечено ќе го отвори 61-то издание на фестивалот „Охридско лето“, на 12 јули на Античкиот театар во Охрид со проектот „Големиот Чајковски“.Спектакуларниот проект ќе ја донесе балетската трилогија со најубавите дела на рускиот композитор Петар Илич Чајковски, „Лебедово езеро“, „Оревокршачка“ и „Заспаната убавица“, како и извадоци од

Грандиозниот проект „Големиот Чајковски“ ќе го отвори годинешното 61-во „Охридско лето“ Read More »

Славењето на пијаното – еден од најзначајните празници на уметноста

Денеска светот на врвната уметност го одбележува Денот на пијаното. Безграничната моќ и убавината на звуците на овој инструмент ја потврдуваат уникатната експресија на креативниот дух.Пијаното е еден од најпрепознатливите и најпопуларните инструменти во светот поради својата повеќенаменска природа во сферите на свирењето и компонирањето. Создава атрактивно уметничко доживување за љубителите на врвната уметност.Денот на

Славењето на пијаното – еден од најзначајните празници на уметноста Read More »

Охридско лето ја поддржа националната кампања „Ги запознаеме ретките болести“

Охридско лето се приклучи на националната кампања „Ги запознаеме ретките болести“ која веќе трета година е во организација на Здружението за лица со ретки болести „Живот со предизвици“.Во знак на поддршка на пациентите со ретки болести од синоќа сцената на Долни Сарај блесна во заштитните бои на кампањата, зелена, розева и сина.„Со осветлување на сцената

Охридско лето ја поддржа националната кампања „Ги запознаеме ретките болести“ Read More »

ПРИЗНАНИЕ НА УМЕТНИЦИТЕ, ПУБЛИКАТА И ФЕСТИВАЛОТ ,,ОХРИДСКО ЛЕТО”, 2020 – година -Трет дел

Голема благодарност до сите љубители на музичката уметност и сите читачи на концертните приказни од фестивалската приказна „Охридско лето“, 2020 година.Почитувани!Ви се обраќам, со особена почит, за вашето следење на фестивалот и вашата поддршка, многу значајни за уметниците – изведувачи, но и за мене – како нивни раскажувач. Уметниците го заслужуваат најголемото внимание, зошто: наградните

ПРИЗНАНИЕ НА УМЕТНИЦИТЕ, ПУБЛИКАТА И ФЕСТИВАЛОТ ,,ОХРИДСКО ЛЕТО”, 2020 – година -Трет дел Read More »

ПРИЗНАНИЕ НА УМЕТНИЦИТЕ, ПУБЛИКАТА И ФЕСТИВАЛОТ ,,ОХРИДСКО ЛЕТО”, 2020 – година – Втор дел

Голема благодарност до сите љубители на музичката уметност и сите читачи на концертните приказни од фестивалската приказна „Охридско лето“, 2020 година.Почитувани!Ви се обраќам, со особена почит, за вашето следење на фестивалот и вашата поддршка, многу значајни за уметниците – изведувачи, но и за мене – како нивни раскажувач. Уметниците го заслужуваат најголемото внимание, зошто: наградните

ПРИЗНАНИЕ НА УМЕТНИЦИТЕ, ПУБЛИКАТА И ФЕСТИВАЛОТ ,,ОХРИДСКО ЛЕТО”, 2020 – година – Втор дел Read More »

ПРИЗНАНИЕ НА УМЕТНИЦИТЕ, ПУБЛИКАТА И ФЕСТИВАЛОТ ,,ОХРИДСКО ЛЕТО”, 2020 – година Прв Дел

Голема благодарност до сите љубители на музичката уметност и сите читачи на концертните приказни од фестивалската приказна „Охридско лето“, 2020 година. Почитувани!Ви се обраќам, со особена почит, за вашето следење на фестивалот и вашата поддршка, многу значајни за уметниците – изведувачи, но и за мене – како нивни раскажувач. Уметниците го заслужуваат најголемото внимание, зошто:

ПРИЗНАНИЕ НА УМЕТНИЦИТЕ, ПУБЛИКАТА И ФЕСТИВАЛОТ ,,ОХРИДСКО ЛЕТО”, 2020 – година Прв Дел Read More »