Театарска претстава „Сон на летната ноќ“ од Вилијам Шекспир режисер: Џон Блондел

Рускиот драмски театар Караганда именуван по Станиславски Големата драма на Шекспир е комична медитација за мистеријата на љубовта, како и фестивалска слава на самиот театар. За мене, тоа е една од најдобрите комедии на англиски јазик, и во средината на лудилото на играта се потпира на некои испреплетени прашања. Што е љубовта? Од каде доаѓа? Што се случува кога доаѓа во зрак од светлина или ја краде како крадец во ноќта. Сцената нуди одлично место за ослободување на овие прашања, и гледање како ликовите се справуваат со последиците на некои од прашањата. Шекспировата приказна ги спојува смртните, духовните и театарските светови и развива бројни перспективи за природата на љубовта. За мене, нејзините мистерии се бескрајни, нејзините радости се огромни, и капацитетот да се разбуди чудо е неспоредливо. Тоа е ремек-дело за сите нас а со рускиот театар од Караганда, именуван по Станиславски, ќе уживате. Џон Блондел   Џон Блондел е основач и уметнички директор на „Лит Мун театар“ и професор  по драмска уметност во Санта Барбара, Калифорнија. Од пристигнувањето во Санта Барбара во 1983 година, Блондел режирал повеќе од 80 продукции и остварил  уште 70 за различни меѓународни фестивали. Последните негови остварувања ги вклучуваат: „Волшебната флејта“, „Куклена куќа“, „Стаклената менажерија“, „Фледермаус“, „Вишновата градина“, „Кралот Ричард Трети“, „Јулије Цезар“, „Бурата“, „Дидо и Енеас“, „Хамлет“ и многу други. Џон Блондел е добитник на бројни награди за режија и настава, вклучувајќи ги и тринаесетте независни театарски награди. Од 2010 година, Џон ја одржува значајната меѓународна практика, вклучувајќи и продукции за Тампереен Театри (Финска), Национален театар на Албанија и четири продукции за Народниот театар во Битола, вклучувајќи ја и претставата „Хенри VI“, третиот дел  избрана на фестивалот од 2012 година во Лондон.   Улоги: Алексеј Алексеевич Браилко Артјом Комекович Жангиров Антон Васиљевич Звонов Азиза Алишеровна Зеинешева Оксана Михаиловна Игнатенко Павел Сергеевич Кондратиев Владимир Александрович Левтеров Руслан Александрович Мајевскиј Марина Михаиловна Маричева Богдан Сергеевич Пинка Константин Николаевич Снегириов Светлана Александровна Федоренко Денис Николаевич Цветков
https://www.kupikartizase.com/Events/son_ns_letnata_nok_2019