Камерниот оркестар на МММ вечерва на „Охридско лето“

Камерениот оркестар на Музичката Младина на Македонија вечерва ќе настапи на фестивалот „Охридско лето“.
 
 
Концертот ќе се одржи во црквата „Света Софија“ со почеток во 20 часот и 30 минути. Под диригентската палка на Џанлука Мартиненги ќе бидат изведени дела од Б. Бритен, Р.Шедрин, Г.Ф.Хендл, В.А.Моцарт и А.Шнитке.
 
Камерниот оркестар  на МММ  постои повеќе од 30 години. Тој е основан како прв сегмент од Летниот музички камп на МММ во 1986 година во Охрид. Овој ансамбл е прв и единствен од ваков вид на просторите на Југоисточна Европа. Во досегашното егзистирање во неговите рамки учествувале повеќе од 300  млади  музичари – претежно студенти од ФМУ-Скопје, но и гости, млади музичари од други земји. Со своето музицирање во сиот овој период и’се наметна на музичката јавност не само како неопходност,  туку и како изведувачки состав со високо професионални квалитети.
 
Оркестарот има реализирано преку 90 концерти, добивајќи позитивни критики,  но и  национални награди и  признанија. Покрај класичниот репертоар,оркестарот изведува дела од современи, како и од македонски автори. Има остварено повеќе телевизиски и радио-снимки, како и сопствена ЦД продукција. Повеќе од 30 години завршниот концерт од Летната сесија е постојан дел од програмата на фестивалот „Охридско лето“, а во последните 10 години и на фестивалите „Скопско лето“ и „Битолско лето“.Камерниот оркестар на Музичката младина на Македонија му го посветува овојконцерт на долгогодишниот уметнички   раководител и диригент на оркестарот, прерано починатиот Саша Николовски – Ѓумар.