Концерт на украинското дуо Ткаченко – Лопатински вечерва на Охридско лето

Концерт на украинското дуо Ткаченко – Лопатински вечерва на Охридско лето

Концерт на украинските уметници, Дима Ткаченко- виолина и Роман Лопатински-пијано ќе се одржи вечерва во рамките на музичката програма на Охридско лето од 20 часот во црква Св. Софија

Роден во Украина, виолинистот Дима Ткаченко започнува да учи виолина и пијано пред да наполни шест години. Учел на Школата за музика „Лисенко“ во Киев, а дипломирал на Музичката Академија во Киев во класите на Богодар Которович и Јарослав Ривниак. Во 1998 година поканет е да студира во Лондон во школата „Гилхол“ со Ифрах Ниман каде во 2002 година  е избран за стипендијант  и до 2008 година работи со Кшиштов Смиетана и Давид Такено. Добитник е на највисоката награда на „Гилхол“- Диплома за концертен рецитал (Premier Prix), а носител е на награди и признанија од меѓународни натпревари како „Карл Нилсен“ во Данска, Натпреварот „Лисенко“ во Киев, и натпреварот за соло виолина „Вронски“ во Варшава. 

Концертно настапува ширум Европа, Азија и Америка, во концертни сали како Вигмор Хол, Барбикан и Кадоган Хол во Лондон,  Концертгебау во Амстердам, салата „Рој Томсон“ во Торонто, Филхармонијата во Келн, Големата сала на Московскиот Конзерваториум, салата „Лист“ во Будимпешта, Концертхаус во Берлин, Мегарон во Атина, Палатата на музиката во Барселона и Националниот аудиториум во Мадрид.  Неодамнешните настапи со оркестар ги вклучуваат МАВ оркестарот во Будимпешта, Рускиот РТВ оркестар во Москва, Симфонискиот оркестар на Украина, Престедателскиот и оркестарот „Билкент“ во Анкара, Истанбулскиот симфониски оркестар, Кралскиот филхармониски оркестар во Лондон, Филхармонијата на Краков, Симфонискиот оркестар на Чиле, Атинскиот државен оркестар, оркестарот во Астана и др.  Концертните турнеи го носат во Шпанија и Германија, а рецитално настапува во В. Британија, Украина, Франција, Јапонија, Сингапур, САД, Италија, Литванија, Унгарија и Полска. Настапува како солист со Националниот симфониски оркестар на Украина при нивната турнеја во САД. 

Дима Ткаченко предава на Музичката академија во Украина, одржува мајсторски курсеви во Јапонија, Кореја, Сингапур, Кина, Турција, Малта, Полска и Литванија, и е член на жири на повеќе меѓународни натпревари. Еден од основачите е на интернационалниот натпревар „Бенџамин Бритн“ во Лондон и е уметнички директор на меѓународниот натпревар „Лисенко“ во Киев, Украина.

Роман Лопатински е роден во Киев во 1993 година, започнал да свири пијано на пет годишна возраст и само по три години веќе ја добива првата специјална награда. Во 2009 година започнува да учи со Борис Петрушански на Интернационалната академија „Incontri con il Maestro” во Италија, а истата година ги започнува студиите во класата на Сергеј Рабов на музичката академија „Чајковски“ во Украина. 

Лопатински е лауреат на повеќе од 20 меѓународни натпревари како „Хамамацу“, „Бузони“ во Болцано и „В. Хоровиц“ во Киев, натпреварот „Лучано Лучиани“  во Косенца и „Руска музика за пијано“ во Сан Ремо.  Во 2017 година бил член на Фестивалската академија во Хајделберг. Редовно настапува во светски познати концертни сали како салата „Гинза“ во Токио, Стенвеј хол во Њујорк, а дебитира и во двете најпрестижни сали во Австрија „Музикферајн“ и Концертхаус. Настапува и на признати фестивали меѓу кои Интернатционалниот пијано фестивал Мариниски во Санкт Петербург,  Фестивалот во Бад Рагаз во Швајцарија, фествалот „Пролет во Хајделберг“ и многу други, а соработува со националниот симфониски оркестар и филхармонијата во Украина, со Симфонискиот оркестар во Токио, Оркестарот на германското радио во Сарбрукен,  оркестарот на Арена ди Верона, и оркестарот на театарот во Болоња.