Кватор Диотима квартет од Франција, вечерва на “Охридско Лето”

Основан во 1996 година од страна на лауреатите на Националниот конзерваториум Национален настапник на музика од Париз, квартетот “Диотима” стана еден од најбараните ансамбли во светот. Името го одразува двојниот идентитет на групата: зборот “Диотима” е референца за германскиот романсинизам – Фридрих Холдерлин го дал името на љубовта на својот живот во својот роман Хиперион – а истовремено е и нота на музиката на нашето време, Потсетувајќи се на делото на Луиџи Ноно Фрагмент-Стил, на Диотима.

Квартетот на Диотима има чест да соработува со неколку големи композитори денес, како што се Хелмут Лахенман, Брајан Фернихау и Тошио Хосокава, додека редовно пуштаат нови дела од широк спектар на композитори, како што се Тристан Мураил, Алберто Посадас, Жерар Песон, Ребека Саундерс и Паскал Дусапин. Додека бил жестоко посветен на современата класична музика, квартетот не е ограничен исклучиво на овој репертоар. Во програмирањето на големите класични дела, заедно со денешната нова музика, нивните концерти нудат нов изглед на дела од големите композитори, особено Барток, Дебуси и Равел, покојните квартети на Шуберт и Бетовен, композитори од виенската школа, а исто така и Јаначек.

 

 

Квартетот “Диотима” настапува нашироко на меѓународната сцена и на сите поголеми европски фестивали и концертни серии (како на пример во Берлинската филхармонија, Берлин Конзертхаус, Реина Софија, Мадрид, Cité de la musique Paris, Лондонската Wigmore Hall и SouthBank Center; Виенскиот концерт, и така натаму). Како и редовно турнеи низ Соединетите Американски Држави, Азија и Јужна Америка, тие исто така престојуваат во Париз Театарот на Буфс ду Норд од 2012 до 2016 година.

Нивните интерпретации редовно ги навестуваат меѓународните медиуми, меѓу кои и во Германија (за нивниот концерт за квартет и оркестар од Шенберг), во Шпанија, исто така и во Франција, каде што нивната дискографија е наградена со пет Диапонини или од кои два добија Diapasons d’or de l’année – за нивните снимки на дела од Лахенман / Ноно во 2004 година и дела од американски композитори, вклучувајќи ги Крамб, Рајх и Барбер, во 2011 година.

Критичниот и јавниот успех на албумот на квартетот Диотима на квартетите Онслоу, кој излезе во 2009 година на Наив (вклучувајќи го и Диапосон или на настанот на месецот во Диапосон, исклучително во магазинот Шерцо) го зацврсти ексклузивното партнерство меѓу ансамблот и Издавачка куќа, во соработка која стана долгорочна и енормно успешна. Покрај тоа, по покана на етикетата Мегадиск, квартетот направи широко признати снимки на “Livre pour quatuor révisé” на Пјер Булез во 2015 година, кои добија награда во Télérama и Choc de l’année во списанието Classica.

Во 2016 година, за да се прослави 20 години од формирањето на квартетот, беа планирани два настани за снимање: прво, боксет посветен на Виенската школа за музика, а потоа и издавање на нова серија портрети на современи композитори. Првиот во колекцијата е посветен на делата на Мирослав Срнка, по што следат оние на Герард Песон, во соработка со симфонискиот оркестар на ВРД.

Идните два проекта за снимање, наредните години ќе бидат богати со ангажманите за квартетот, вклучувајќи го и циклусот на Beethoven-Schoenberg-Boulez во Wien Modern, концерти во различни земји, во кои го претстави новиот гудачки квартет на Ено Попе (Wittener Tage für neue Musik , Хадерсфилд фестивалот за современа музика, ноември Music’s-Hertogenbosch, Транзит фестивал Левен, фестивал на д’Атомен на Париз), целосните гудачки квартети на Bartok во една вечер во Театарот на Bouffes du Nord во Париз и четири меѓународни тури низ цела Јужна Америка , Јапонија, Соединетите Американски Држави, како и првата турнеја на ансамблот во Русија.