Публиката на „Охридско лето“ уживаше во контратенорски арии

Незаборавна вечер за публиката на фестивалот „Охридско лето“ приредија оперските пејачи Реј Ченез од САД, Фани Антонелу од Грција и македонскиот уметник Игор Дурловски кои настапија синоќа во црквата „Света Софија“,  во придружба на грчкиот бароктен оркестар „Армониа Атенеа“ .

 

Македонскиот оперски пејач Игор Дурловски се претстави како контратенор со познтата арија „Verdi prati “ од операта „Алчина“ на Георг Фридрих Хендл.

– За синоќешниот концерт можам да кажам дека се работи за одличен ансамбл. Извонредни беа и колегите- солисти, вели Дуровски.
 
За одбележување е што тој не толку често настапува како контратенор во Македонија.
 
-На сцените надвор сум настапувал, но сега ми  е вторпат како пеам контратенорски арии во Македонија и ми е посебно драго што на ваков начин се претставив пред македонската публика, но и публиката којашто доаѓа од страна, додава Дурловски.
Според него, задоволството од синоќешниот настап е уште поголемо поради акустиката што ја поседува катедралната црква „Света Софија“ која  една од традиционалните сцени за музичките уменици на фестивалот „Охридско лето“.
 
– Секогаш кога настапувам на „Охридско лето“, како за секој уметник, не само македонски, туку  и странските,  е големо задоволство.Посебно ми е драго што настапив во црквата „Света Софија“ . Ми буди убави спомени затоа што моите први настапи беа  токму во „Света Софија“ ,  а  јас секогаш се навраќам на убавите спомени. Во моите петнаесетина-дваесет години колку што настапувам пред домашната публика, но и во Европа, сум бил еден од привилегираните и многу често сум настапувал на повеќето сцени на „Охридско лето“, вели познатиот оперски пејач Игор Дурловски.
 –
Диригент на концертот беше Џорџ Петроу кој е и уметнички раководител на оркестарот „Армониа Атенеа“ со кој редовно одржува концерти, патува на турнеи, а снима и бројни материјали. „Армониа Атенеа“ е основан во 1991 година од страна на здружението „Пријатели на музиката“ во Атина и е еден од најактивните европски ансамбли со значајно присуство на меѓународната сцена.
 –
 –
 –
 –
  –