Најдоброто вино од „Тиквеш“ во рацете на француските уметници

Винарската визба „Тиквеш“, на уметниците од гудачкиот квартет „Диотима“ од Франција кои настапија синоќа на „Охридско лето“ им подари вино „Вранец Special Selection   брендирано со логото на фестивалот.

Виното „Вранец Special Selection“ од бербата 2015-та на винарската визба „Тиквеш“ неодамна се закити со „Трофеј за најдобро црвено вино од Македонија“ на интернационалниот вински натпретвар што се одржа во Лондон, Велика Британија.
 
Ова е првпат винарница од Македонија, па и од регионот на Југоисточна Европа, да добие вакво престижно признание, што е уште една потврда дека „Тиквеш“ е во светскиот клуб на елитни производители на вино.
 
„Тиквеш“ е првата винарница од регионот која го добива ова признание, а кое е доделено за вино произведено од автохтона сорта на грозје, со што „Вранец Special Selection“ се издигнува на рангот на најпопуларните светски вина, кои најчесто се произведуваат од познати интернационални сорти.