Селекторот Љутков ќе гостува на фестивал на малцински театри во Ниш

Директорот  на Новосадскиот театар, Валентин Венцел, деновиве е гостин на фестивалот „Охридско лето“ .
 
Како што информира селекторот на драмската програма на „Охридско лето“, Зоран Љутков, целта на посетата е да се разменат идеи и искуства кои ќе помогнат во успешно креирањето на репертоарите на двете установи.
 
-Директорот Венцел доаѓа на „Охридско лето“ за да погледне неколку театарски претстави на фестивалот, а најмногу да ја гледа претставата „Кралот Лир“ во изведба на Турскиот театар од Скопје затоа што во Нови Сад годинава ќе формираат фестивал на малцински театри, вели Љутков.
 
Драмскиот селектор на „Охридско лето“ е поканет да го следи фестивалот во Република Србија.
 
-Се надевам дека  и од тој фестивал ќе извлечеме нешто за селекцијата на драмската програма на „Охридско лето“ за следната година, додава Љутков.
 
Фестивалот на малцинските театри во Ниш ќе се одржи од 5-ти до 20-ти октомври.