ПРОГРАМА – ОХРИДСКО ЛЕТО 2018

12.7.2018 Свечено отворање
Сопран – ЕЛЕНА МОШУК, Романија/Швајцарија

Тенор: Калин Братеску, Романија
Диригент: Николае Молдовеану, Романија/Швајцарија
Оркестарот на Македонската Филхармонија

– Антички театар

13.7.2018 Театарска претстава
„ Стаклена менажерија“ од Тенеси Вилијамс

Режија: Софија Ристевска Петрушева
Продукција: Народен Театар – Охрид, Македонија

– Центар за култура „Григор Прличев“

14.7.2018 Д’ Квинс Сикс, aкапела секстет,

Виндзор кастл – Велика Британија
Контратенори: Даниел Бритеjн, Тимоти Карлстон
Тенори: Николас Маден, Доминик Бланд
Баритон/Бас: Ендрју Томсон, Сајмон Вајтли

– Црква „Св. Софија“

15.7.2018 – 16.7.2018 Изложба на фотографии „Oд уметничкиот пат на Георги Божиков“, Македонија

– Дирекција на НУ „Охридско лето“

16.7.2018 Квартет  „Филхармонија“, Македонија

Анна Кондратенко – прва виолина
Бојан Илкоски – втора виолина
Бојан Талески – виола
Марија Михајловска – виолончело

– Црква „Св. Софија“

17.7.2018 Пијано 4 раце, Македонија

Ана Гацева
Татјана Џорлева

– Црква „Св. Софија“

18.7.2018 Полска вечер

Вроцлавски барокен ансамбл
Анджеј Косендиак – диригент
Алдона Бартник – сопран
Пјотр Ликовски – контратенор
Бенјамин Глаубиц – тенор
Јержи Бутрин – бас

– Црква „Св. Софија“

19.7.2018 Еуген Сковородников – пијано, Канада

– Црква „Св. Софија“

19.7.2018 Премиера на театарската претстава „Мизантроп“ од Молиер

Режија: Ана Вукотиќ
Продукција: Театар Комедија – Скопје, Македонија

– Центар за култура „Григор Прличев“

20.7.2018 Алена Баева – виолина, Русија
Вадим Колоденко – пијано, Русија

– Црква „Св. Софија“

21.7.2018 Вадим Колоденко – пијано, Русија

– Црква „Св. Софија“

22.7.2018 Театарска претстава „Смртта на Дантон“ од Георг Бихнер

Режија: Дино Мустафиќ
Продукија: НУ Албански Театар – Скопје, Македонија

– Центар за култура „Григор Прличев“

23.7.2018 „176 Клучеви“
Боите на црното и белото

Сун Хи Јоу -пијано, Кореја
Марко Чампи – пијано, Италија

– Црква „Св. Софија“

24.7.2018 Дуо пијано

Иво Варбанов, Бугарија
Фиамета Тарли, Италија

– Црква „Св. Софија“

25.7.2018 Шпанска вечер

Еугениа Боикс – сопран
Aна Ферер – пијано

– Црква „Св. Софија“

26.7.2018 Француска вечер

Пијано 4 раце
Николас Бурдонкле
Мишел Бурдонкле

– Црква „Св. Софија“

 26.7.2018 Театарска претстава „ТОБИ“

според текст на Флоријан Зденек
Режија: Драгослав Тодоровиќ
Продукција: Театар за деца и младинци –
Скопје, Македонија

– Центар за култура „Григор Прличев“

27.7.2018 Вечер на ЕУ

„Романтична Виена”
Роберт Лербаумер – пијано, Австрија

– Црква „Св. Софија“

28.7.2018 „Скриеното, чудесно“

Изложба на современ накит, инспириран од ендемскиот вид
на микроскопски фотосинтетизирачки алги
во Охридското Езеро, Дијатомеи
Марта Пејоска, Македонија
Билјана Клекачкоска, Македонија

– Галерија „Марта Пејоска“

29.7.2018 Руденс Турку – виолина, Германија
Милана Чернјавска – пијано, Украина

– Црква „Св. Софија“

29.7.2018 Театарска претстава „Странци“ од Филипо Болоња

Режија: Нела Витошевиќ
Продукција: НУ Драмски театар – Скопје, Македонија

 – Центар за култура „Григор Прличев“

30.7.2018 Камерен оркестар на Музичка Младина на Македонија (МММ)

– Црква „Св. Софија“

31.7.2018 Александар Маџар – пијано, Белгија/Србија

– Црква „Св. Софија“

01.8.2018 Aлександар Књазев – виолончело, Русија

– Црква „Св. Софија“

02.8.2018 Трио: Крилов – Лугански – Књазев, Русија

Сергеј Крилов – виолина
Николај Лугански – пијано
Aлександар Књазев – виолончело

– Црква „Св. Софија

03.8.2018 Николај Лугански – пијано, Русија

– Црква „Св. Софија“

04.8.2018 Музички концерт на „Синтезис“, Македонија

– Антички театар

05.8.2018 Сора Дуо

Учида Шиори – саксофон, Јапонија
Фати Фехмију – хармоника, Македонија

– Црква „Св. Софија“

06.8.2018 Џузепе Нова – флејта, Италија
Џорџо Коста – пијано, Италија

– Црква „Св. Софија“

06.8.2018 Кубанска вечер
„Фламенго игра“
Кубански бенд ЕКОС, Куба

– Центар за култура „Григор Прличев“

07.8.2018 Театарска претстава „Девојчето со жиците“

од Марјан Неќак и Маја Хрговиќ
Режија: Марјан Неќак
Kопродукциски проект: СНГ Драма Љубљана, Словенија и
Подвижен Музички Театар – Битола, Македонија

– Сцена „Долни сарај“

07.8.2018 Камерен оркестар „Академија на солисти“

Диригент: Гудјон Емилсон, Исланд
Солисти:
Марко Скиаво – пијано, Италија
Серџо Маркеџани – пијано, Италија
Ајман Мусакјајева – виолина, Казахстан

– Црква „Св. Софија“

08.8.2018 Димитрије Бужаровски – Радомировиот псалтир оп. 47, Македонија

Весна Ѓиновска Илкова – сопран
Славица Петровска Галиќ – сопран
Благој Нацоски – тенор
Владимир Саздовски – бас
Оркестар и хор на Македонска опера и балет
Детски хор „Пиколо“
Диригент: Бисера Чадловска

– Предворје на црквата „Св. Софија„

09.8.2018 „Вечер на камерна музика со ансамблот на Игњац Фукс“, Хрватска

Фросина Богданоска – виолина, Македонија/Австрија
Хрвоје Филипс – виола, Хрватска
Илин-Диме Димовски – контрабас, Македонија/Хрватска
Дарио Голчиќ – обоа, Хрватска
Александар Тасиќ – кларинет, Србија
Јана Павловска – клавир, Македонија/САД

– Црква „Св. Софија“

10.08.2018 Роберт Биша – пијано

– Црква „Св. Софија“

10.8.2018 „Зад виножитото“

Ликовна изложба – масло на платно
Калина Брајковска, Македонија

– Центар за култура „Григор Прличев“

11.8.2018 Жана Марчинска – виолончело, Украина
Гана Гусиева – пијано, Украина

– Црква „Св. Софија“

12.8.2018 АМИРА ТРИО

Амира Медуњанин – вокал, Босна и Херцеговина
Анте Гело – гитара, Хрватска
Звонимир Шестак – контрабас, Хрватска

– Црква „Св. Софија“

13.8.2018 Дрилон Чочај – гитара, Косово

– Црква „Св. Софија“

14.8.2018 Театарска претстава „Во Агонија“ од Мирослав Крлежа

Авторски проект на: Нела Кочиш, Озрен Грабариќ и Дарко Стазиќ
Продукција: ПУК-Патувачки театар
и Сцена Рибњак- Младински центар Рибњак, Хрватска

– Предворје на црква „Св. Софија“

15.8.2018 Елвис Руди – флејта, Албанија
Марин Ѓолма – пијано, Албанија

– Црква „Св. Софија“

16.8.2018 „Потполно нешто друго“
Балкан Нуево, Словенија:

Горан Бојчевски – кларинет
Јан Север – клавир
Томаж Марчич – хармоника
Јошт Лампрет – контрабас

Гудачки квартет, Македонија:

Владимир Цветковски – прва виолина
Елена Талевска- втора виолина
Илза Бафтиари – виола
Дејан Теодосиевски – виолончело
Димитар Михајловски – соло виолина

– Црква „Св. Софија“

17.8.2018 Антонио Серано – усна хармоника, Шпанија
Констанца Лехнер – клавир, Шпанија

– Црква „Св. Софија“

18.8.2018 „Божествениот звук на бамбусовата флејта и Ксиао“

Кинески оркестар на бамбусовата флејта

– Црква „Св. Софија“

19.8.2018 Јубилеј од раѓањето на Македонските уметници Ристо Аврамовски, Драгослав Ортаков и Стојан Стојков

Горан Начевски – баритон
Јасна Аврамовска – пијано
Васил Атанасов – обоа
Тодор Светиев – пијано

Скопски дувачки квинтет:
Васил Атанасов – обоа
Марија Јаќимовска – флејта
Ристо Ѓоревски – кларинет
Даниел Апостолов – фагот
Александар Гошев – хорна

– Црква „Св. Софија“

20.8.2018 Свечено затворање
Tеатарска претстава „Илијада“ од Хомер

Режија: Јернеј Лоренци
Копродукциски проект: Словенечки Народен Театар – СНГ Драма Љубљана, Цанкариев Дом и Градски Театар, Словенија

– Антички Театар